Aflată la intrarea în Casei de Vetti, probabil cea mai cunoscută locuinţă care a scăpat în urma erupţiei devastatoare a vulcanului Vezuviu, fresca îl înfăţişează pe zeul Priapus, cu falusul său constant erect şi mărit.
Simbol al fertilităţii masculine şi al puterii de procreare, falusul erect al zeului arată semne că ar fi fost afectat de o boală care duce la infertilitate şi la desfăşurarea îngreunată a relaţiilor sexuale, conform unui studiu publicat de Jurnalul de Urologie.
Penisul disproporţionat al lui Priapus are caracteristicile unui penis care suferă de fimoză, o afecţiune medicală ce împiedică retragerea completă a prepuţului la baza glandului.
„Această afecţiune prezintă diferite grade de severitate şi, în acest caz, se pare că este cel mai grav grad posibil, în care nu există deloc piele care se poate retrage pe gland”, explică medicul italian Francesco Maria Galassi.
Medicul consideră, totodată, că pictorul care a realizat fresca ar fi putut să ofere astfel o dovadă care să arate existenţa unui defect anatomic în Pompei, în acelaşi timp combinând lucrarea cu atribute legat de fertilitate care i-au fost atribuite în mod tradiţional lui Priapus.
Dacă fimoza ar fi fost foarte răspândită în rândul populaţiei masculine din Pompei, acest lucru ar putea explica motivul pentru care se ofereau în acea vreme tot felul de ofrande cu motive anatomice, de multe ori prezentând penisul fără un prepuţ retractat.