SUA interzic un anumit tip de grăsimi, „periculoase” pentru consum
Administraţia pentru alimente şi medicamente (FDA) subliniază că uleiurile parţial hidrogenate (PHO), principala sursă de acizi graşi trans, nu sunt „în general recunoscute ca sigure” pentru consum.
Interzicerea lor va salva vieţi şi va preveni crize cardiace mortale, consideră FDA.
Autorităţile au solicitat furnizorilor de produse alimentare să afişeze informaţii despre grăsimile trans pe etichete încă din 2006, însă unii experţi în domeniul sănătăţii avertizează că americanii continuă să consume prea multe.
„Acţiunea FDA cu privire la această sursă majoră de grăsimi trans artificiale demonstrează angajamentul Agenţiei faţă de sănătatea cardiacă a tuturor americanilor”, a declarat comisaru interimar FDA Stephen Ostroff.
„Această acţiune urmează să conducă la o reducere a bolilor coronariene şi să prevină mii de crize cardiace mortale anual”, a subliniat el
– Război împotriva grăsimilor trans
Consumul de acizi graşi trans a început în anii ’70, când a devenit populară margarina – obţinută din uleiuri vegetale şi hidrogen, ceea ce o face solidă sau semisolidă.
Alte alimente populare şi ieftine care pot conţine grăsimi trans sunt cartofii prăjiţi, carnea prăjită şi produse congelate.
În contextul în care Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) le consideră „toxice”, numeroase companii acţionează deja să le elimine din alimente.
De când FDA a impus afişarea informaţiilor despre acizi graşi trans pe etichete, consumul a scăzut cu 78% în Statele Unite, estimează agenţia.
De asemenea, Marea Britanie doreşte, de mai mulţi ani, să interzică grăsimile trans.
În Danemarca, aproape toate grăsimile trans au fost interzise din 2003.
Sursa: Mediafax