Sute de monede medievale, descoperite de arheologi amatori într-o pădure din Dâmboviţa
Peste 600 de monede provenind din secolul al XIV-lea, din perioada primei domnii a lui Mircea cel Bătrân, au fost descoperite într-o pădure din judeţul Dâmboviţa de către o Asociaţia Pro Detecţie, care reuneşte arheologi amatori.
Mircea Adrian Codoban, descoperitorul acestor monede, a declarat că tezaurul conţine 578 de dinari din argint şi alte peste 40 de fragmente de dinari, toate fiind predate Muzeului de Istorie a României.
Codoban a spus că a căutat în pădurea din Dâmboviţa împreună cu doi colegi, iar la finalul a aproximativ şase ore de căutări, în timp ce se îndreptau către maşină, detectorul le-a semnalizat prezenţa tezaurului.
„Este cea mai importantă descoperire pe care am făcut-o până acum, pot spune că mai degrabă acest tezaur a fost salvat, având în vedere că l-am găsit într-o zonă de pădure intens circulată”, a spus Mircea Adrian Codoban.
Acesta a precizat că tezaurul nu a fost găsit în incinta unui sit arheologic.
Asociaţia pro Detecţie reuneşte arheologi amatori care colaborează cu Muzeul de Istorie şi cu muzee din ţară, lunar, membrii asociaţiei fac descoperiri provenind fie din perioada antică, fie din cea medievală, a precizat Mircea Adrian Codoban.
Sursă: Mediafax