În secolul al XVIII-lea femeile mergeau la plajă în costume de baie lungi care le acopereau formele. Unele doamne obişnuiau chiar să îşi coasă greutăţi de plumb în partea de jos a hainelor pentru a se asigura că materialul nu se ridică şi dezvăluie prea multă piele.
La 1860, englezii nu aveau voie să intre în apă fără haine. În acea perioadă au început să apară costumele de baie tricotate în dungi.
La mijlocul secolului al XIX-lea femeile au început să poarte pantaloni scurţi bufanţi pe sub rochii vaporoase.
În 1907, înotătoarea australiană Annette Kellerman şi-a făcut apariţia la Boston într-un costum de baie îndrăzneţ, dintr-o singură bucată, cu guler pe gât, pantaloni până la genunchi şi mânecă scurtă. Ea a fost arestată pentru expunere indecentă în public.
”Nu pot să înot purtând mai multe haine decât agăţaţi pe sârma de rufe”, a punctat ea. Un judecător i-a dat dreptate, spunând că are nevoie de un costum care să ofere ”o mişcare nelimitată” în timp ce înoată.
În 1912, o altă înotătoare din Australia, Fanny Durack, poartă un astfel de costum de baie. Ea ajunge să bată recordul mondial la 100 de metri şi să câştige prima medalie olimpică din istoria înotului feminin.
În 1946, inginerul şi designerul de modă Louis Reard crează primul costum ”modern” din două bucăţi, pe care îl numeşte bikini, după Atolul Bikini, un loc unde au fost realizate numeroase teste nucleare.
Pentru că niciun fotomodel al vremii nu a fost de acord să poarte costumul pentru lansare, Reard a fost nevoit să angajeze o dansatoare exotică dintr-un cazino Paris. Micheline Bernardini ajunge astfel să cunoască celebritatea pentru o scurtă perioadă de timp. A primit peste 50.000 de scrisori de la fani.
În 1957, Brigitte Bardot a popularizat bikini-ul în timpul Festivalului de Film de la Cannes, însă trendul nu prinde chiar de la început. Revista americană ”Modern Girl” nota că ”nu este necesar să irosim cuvinte pentru a vorbi despre aşa-numitul bikini de vreme ce este de neconceput ca orice fată cu tact şi decenţă să poarte aşa ceva vreodată”.
În 1964, Sports Illustrated landează o ediţie ajunsă celebră în cultura populară, cea în care pe copertă figurează un model în bikini.
Un an mai târziu Jodie Foster debutează ca actriţă drept bebeluşul Coppertone.
În 1966, în dicţionarul englez apare expresia ”skinny dipping” care înseamnă a înota gol.
În 1996, în Bangalore, India, are loc concursul de frumuseţe Miss World, însă, competiţia de costume de baie este organizată în Seychelles din cauza nemulţumirii locale.
În 1999, organizatorii competiţiei Miss America interzic purtarea bikinilor tanga.
În 2011, sătule de turişti pe jumătate dezbrăcaţi, autorităţile din Barcelona interzic purtarea bikini-ului pe străzi care nu sunt adiacente plajelor. Amenzile se ridică la 300 de euro.
Sursă: Mental Floss