Cel mai bun restaurant din lume
This browser does not support the video element.
El Celler de Can Roca a mai primit acest titlu în 2013, în timp ce în 2014 liderul topului a fost desemnat Noma, din Copenhaga, un restaurant administrat de maestrul bucătar Rene Redzepi.
Anul acesta, Noma s-a situat pe locul al treilea.
El Celler de Can Roca este administrat de trei fraţi din Girona, Spania, din 1986, şi a fost descris de reprezentanţii revistei ca reprezentând „ospitalitatea la cel mai înalt nivel”.
Pe locul al doilea în topul de anul acesta s-a situat Osteria Francescana, din oraşul italian Modena, iar locul al patrulea este ocupat de restaurantul Central din Lima.
Topul 5 al celor mai bune restaurante din lume este completat de Eleven Madison Park din New York.
Topul 10 este completat, în ordine, de Mugaritz din San Sebastian, Dinner by Heston Blumenthal din Londra, Narisawa din Tokyo, D.O.M din Sao Paulo şi Gaggan din Bangkok.
În 2015, restaurantele europene domină primele 50 de locuri ale topului.
Topul 100 al celor mai bune restaurante din lume este alcătuit pe baza voturilor exprimate de peste 1.000 de experţi internaţionali, în rândul cărora se află maeştri bucătari şi critici culinari.
De la înfiinţarea în 2002, acest clasament, sponsorizat de San Pellegrino şi Acqua Panna, a acordat titlul suprem unui număr de doar cinci restaurante.
În afară de El Celler de Can Roca şi Noma, premiul a fost atribuit restaurantului spaniol El Bulli al lui Ferran Adria (închis de la sfârşitul anului 2011) de cinci ori (2002, 2006, 2007, 2008 şi 2009), restaurantului californian The French Laundry al maestrului bucătar Thomas Keller (2003 şi 2004) şi restaurantului britanic Fat Duck administrat de Heston Blumenthal (2005).