Comoara care nu a interesat pe nimeni. Cum au stat ascunse „Treptele Romane”, mina de aur a dacilor şi a romanilor
Galeria Treptele Romane din Hunedoara a fost renovată şi Foişorul galeriei minei de aur de pe Valea Musariului a ajuns în administrarea Primăriei Brad. Această clădire a ajuns punct turistic pe „Drumul Aurului”.
Circuitul presupune un traseu de 10 km, care porneşte de la Muzeul Aurului din Brad, un muzeu unic în Europa, continuă pe valea Musariului, unde pot fi admirate Treptele Romane, urcă la Biserica 12 Apostoli din Ruda, coboară spre fosta mină Gura Barza şi în final ajunge la Crişcior, unde turiştii pot merge cu mocăniţa tocmai până la gara din Brad.
„Clădirea Galeriei «Treptele Romane» de pe Drumul Aurului de la Brad a fost reparată. În vederea amenajării şi vizitării în mod organizat şi în condiţii de siguranţă a acestei galerii urmează să mai fie parcurse câteva etape. Într-o primă etapă a fost preluată clădirea şi galeria de către administraţia publică locală a municipiului Brad. Putem spune că prin această acţiune am reuşit să salvăm o parte importantă din istoria de peste două mii de ani a acestor minunate locuri. Totodată, a fost verificată calitatea aerului din subteran, de către specialiştii INSEMEX Petroşani. Le mulţumesc autorităţilor din cadrul Ministerului Economiei care au răspuns solicitării noastre de preluare a acestei galerii de mină, monument istoric. Pentru relaţii privind posibilitatea vizitării acestei galerii, acestea vor fi aduse la cunoştinţă celor interesaţi în scurt timp, de către Primăria Brad”, a informat primarul municipiului Brad, Florin Cazacu.