Românii ar putea fi obligaţi să bea doar 400 de mililitri de cafea pe zi
O cantitate de peste 400 mililitri de cafea pe zi – adică patru expresso sau un amestec de cafea, băuturi carbogazoase şi băuturi energizante – poate fi nocivă pentru sănătate, în special în ceea ce priveşte riscul de declanşare a unor maladii cardiovasculare, a subliniat miercuri această agenţie europeană.
Iniţiativa reprezintă o premieră pentru Uniunea Europeană.
Potrivit EFSA, pentru adulţi, doza zilnică de cafea considerată lipsită de riscuri medicale este de 400 mililitri. O cafea de tip expresso conţine de obicei între 70 şi 100 mililitri.
Doza zilnică maximală a fost scăzută de EFSA la 200 mililitri pentru femeile însărcinate, pentru a evita efectele asupra fetuşilor şi la 3 mililitri per kilogram din greutatea corporală pentru copii şi adolescenţi. De altfel, copiii şi adolescenţii sunt oricum expuşi în faţa riscului cardiovascular din cauza predispoziţiei lor de a consuma băuturi energizante şi băuturi carbogazoase.
„Riscul pentru sănătate nu este uriaş, dar el există, iar pricipalul mesaj pe care dorim să îl transmitem este acesta: consumatorii trebuie să ia în calcul diferitele surse de cofeină, în afară de cafea. Este pentru prima dată când riscurile asociate cu consumul de cofeină, din toate sursele alimentare, au fost evaluate la nivelul Uniunii Europene”, a declarat un purtător de cuvânt al EFSA.
În şapte dintre cele 13 state membre în UE care au fost monitorizate de EFSA, o parte din populaţia adultă consumă mai mult de 400 mililitri de cafea pe zi. Danemarca ocupă primul loc în acest clasament – 33% dintre adulţii danezi fac abuz de cafea. Pe locurile următoare se află Olanda (17,6%), Germania (14,6%), Finlanda (13,4%), Belgia (10,4%), Suedia (9%) şi Franţa (5,8%).