Când a ajuns în acest teritoriu, în anul 1640, Tasman a crezut că acolo se afla, de fapt, o porţiune din Staten Landt, o insulă aflată în largul Argentinei.
La scurt timp după, cartografii olandezi Hendrik Brouwer şi Joan Blaeu au realizat că aceste insule de dimensiuni semnificative nu aveau nicio legătură cu America de Sud, iar Blaeu a denumit regiunea Niew Zeeland după Zeeland, o provincie vestică din Olanda. Şi provincia olandeză este formată din mai multe insule, iar numele se traduce în această limbă ca „meleagurile mării”.
Englezul James Cook a călătorit şi el de trei ori în noua regiune în anii 1770. Scopul vizitei iniţiale a fost acela de a cartografia un traseu în Sudul Pacificului, dar Cook şi echipajul lui s-au rătăcit şi a ajuns în Niew Zeeland, care rămăsese în mare parte neexplorată de occidentali de la voiajul lui Tasman.
Cook a cartografiat cea mai mare parte a zonei de coastă şi el a fost cel care a transformat numele regiunii din Niew Zeeland în New Zealand, deci Noua Zeelandă aşa cum o cunoaştem noi. Astfel Vechea Zeelandă este, de fapt, Noua Zeelandă.