Parcul din centrul Orăştiei a fost transformat, duminică, în zonă de asalt, unde dacii şi romanii s-au luptat în faţa a peste 300 de spectatori, majoritatea copii.
„Mi-a plăcut mult cum s-au luptat. Au câştigat dacii, dar eu am ţinut cu romanii pentru că mi-au plăcut mai mult cum erau îmbrăcaţi”, a spus Mihai Anton, un copil de cinci ani care a venit cu bunicii să vadă lupta.
Bunica lui, o femeie de 65 de ani, a susţinut că spectacolul este o lecţie de istorie pe care băiatul o va ţine minte toată viaţa.
„Consider că acest tip de spectacol e foarte educativ pentru copii. Ei văd cum a fost în trecut şi au parte de lecţii de istorie pe viu. Cred că a reţinut mai mult despre daci şi romani, despre portul lor şi despre modul în care trăiau acum decât ar face-o într-un trimestru de istorie”, a spus Rodica Anton.
După ce au urmărit lupta dintre daci şi romani şi s-au fotografiat cu războinicii, copiii au trecut pe la atelierele deschise în apropiere, unde au văzut cum se prelucrau lemnul şi fierul şi cum făceau dacii armele pe care le foloseau în lupte. Un expert în păsări răpitoare a adus cu el un corb şi doi şoimi şi le-a arătat copiilor cum foloseau dacii animalele pentru vânat.
Spectacolul cu lupta dintre daci şi romani şi atelierele de prelucrare a lemnului, de şoimărit şi fierăria au făcut parte din evenimentele organizate cu ocazia Maialul Orăştian, o sărbătoare prin care este celebrată primăvara.
Maialul Orăştian a avut loc timp de două zile, sâmbătă şi duminică, iar localnicii au avut parte şi de spectacole de muzică uşoară, populară şi de dansuri populare.