Rami Abdel-Rahman, directorul Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), a declarat că extremiştii au ajuns în situl arheologic Palmyra în noaptea de miercuri spre joi.
Un activist din provincia centrală Homs, Bebars al-Talawy, a afirmat de asemenea că gruparea Stat Islamic controlează situl arheologic Palmyra, care se află pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO şi care este cunoscut pentru colonadele sale romane vechi de 2.000 de ani, dar şi alte ruine şi artefacte preţioase.
Militanţii SI nu au provocat încă pagube în situl arheologic, au precizat joi cei doi activişti, pe fondul temerilor că extremiştii vor distruge ruinele, aşa cum au făcut în majoritatea siturilor cucerite în Irak.
Jihadiştii au ocupat miercuri oraşul antic Palmyra, localizat strategic în deşertul central al Siriei, după ce forţele guvernamentale nu au mai putut să opună rezistenţă, a afirmat OSDO, citat de DPA în pagina electronică.
Capturarea oraşului Palmyra este a doua victorie majoră a Statului Islamic în decurs de o săptămână, după ce a cucerit Ramadi, capitala provinciei Anbar din vestul Irakului.
Pe lângă complexul său arheologic, oraşul Palmyra are de asemenea valoare simbolică pentru că găzduieşte cea mai cunoscută închisoare politică din Siria, unde sute de deţinuţi islamişti au fost masacraţi în 1980, după o tentativă eşuată de asasinare a preşedintelui Hafez al-Assad, tatăl actualului preşedinte sirian Bashar al-Assad.
Directorul OSDO Rami Abdel-Rahman a afirmat însă că forţele guvernamentale au evacuat cei mai improtanţi deţinuţi de acolo în urmă cu câteva zile.
Abdel-Rahman a mai precizat că, după cucerirea oraşului Palmyra, gruparea Stat Islamic controlează aproximativ 40 la sută din teritoriul Siriei şi aproape toate câmpurile petrolifere ale ţării.
Sursă: Mediafax