Oamenii au suferit de acest simptom în timpul unor epidemii de isterie în masă încă din anul 300 î.e.n. Acestea au avut loc în special în Africa şi în Asia şi au fost însoţite de anxietate severă, frică de moarte sau pierderea abilităţilor sexuale.
Una dintre cele mai recente epidemii de koro sau, cum este numit în medicina occidentală, sindromul retragerii genitale, a avut loc în 1967, în Singapore, când peste 1.000 de bărbaţi au încercat să oprească micşorarea organelor genitale cu ajutorul cleme şi cârlige.
Femeile au căzut, de asemenea, victime acestei panici, fiindu-le teamă de micşorarea sânilor sau dispariţia nurilor. Cu toate acestea, koro a fost mai des întâlnit în rândul bărbaţilor, în special în comunităţile în care valoarea lor era determinată de abilitatea de a se reproduce. Psihologii dau, în general, vina pe circumstanţele sociale pentru apariţia acestor epidemii, arătând că acestea se manifestă în special în perioade de tensiuni sociale şi anxietate răspândită la nivelul întregii societăţi.
Medicina chineză dă vina pe spiritele vulpoaicelor (Huli jing), în timp ce în Africa este considerat un rezultat al vrăjitoriei.
Sursă: Mental Floss