Un ”turist compulsiv”. Povestea epică a unui francez care suferă de mania călătoritului
Dromomania este un simptom întâlnit în general la persoanele care suferă de boli psihice. Acesta constă în deplasări îndelungi şi repetate, fără scop, din cauza unui impuls patologic de a merge. Europenii au făcut cunoştinţă cu această manie când Jean-Albert Dadas, un instalator de gaze din Bordeaux, a fost internat la Spitalul Saint-Andre, în 1886, după ce s-a întors dintr-o călătorie cu adevărat epică. El s-a prezentat extenuat, dar şi confuz. Totodată, nu putea să îşi amintească unde a fost şi ce a făcut.
Un medic a reuşit să pună cap la cap povestea sa şi a publicat-o într-un jurnal de specialitate. Călătoria compulsivă a lui Dadas ar fi început după ce a dezertat din armata franceză în apropiere de Mons, în 1881, De acolo, el a mers la est de Praga, apoi la Berlin, prin ceea ce atunci era estul Prusiei, ajungând într-un final la Moscova. Acolo a fost arestat având ghinionul să fie confundat cu un membru al unei grupări nihiliste care tocmai ce-l asasinase pe ţar. El a fost forţat să meargă pe jos, în exil, mai exact în Turcia. În Constantinopol (actualul Istanbul) a fost salvat de un consul francez şi trimis la Viena unde s-a reapucat să lucreze ca instalator.
Dadas i-a ”inspirat” pe francezi. Povestea sa a dus la apariţia mai multor cazuri de dromonamie. Nu a fost vorba despre o epidemie, în sensul că nu s-au înregistrat astfel de simptome la un număr mare de persoane, însă cazul a stârnit atenţia cercurilor medicale, fiind unul dintre cele mai populare subiecte până prin 1909 când psihologii au început să investigheze afecţiunea.
Aventurile lui Dadas au avut loc într-un moment în care comunitatea medicală, o parte din ea interesată în pseudo-ştiinţe precum eugenia (disciplină care studiază aplicarea practică a biologiei eredităţii în ameliorarea genetică a individului, n.r.), era interesată să cupleze diferite boli psihice cu anumite manii.
Sursă: Mental Floss
Manie ambulatorie