Până acum, prea puţine se ştiau despre Hosn Niha, un sat romano-bizantin situat în Valea Bekaa din Liban. Construit în anul 200, satul a găzduit un templu roman, dar şi un aşezământ uman de mici dimensiuni.
La începutul anilor 1900, arheologii germani au studiat rămăşiţele templului, însă au ignorat aşezământul din apropiere pe care l-au descris într-o lucrare din 1938 drept ”o imagine a cotropirii totale”, adăugând că de-abia mai există o urmă a foştilor locuitori.
În timpul Războiului Civil din Liban (1975-1990), activităţile militare au distrus şi mai mult Hosn Niha. La finele anilor 1980, vânătorii de comoare au răvăşit ruinele cu buldozerele, reiese dintr-o nouă lucrare cu privire la aşezământul roman.
În ciuda acestor stricăciuni, arheologii au găsit cioburi de ceramică răspândite prin sat, indicând existenţa unui amplu aşezământ greco-roman, dar şi o altă ocupaţie străină în perioada medievală, cel mai probabil în timpul secolelor XIV şi XV.
Locuitorii obişnuiau, cel mai probabil, să facă agricultură în vale, crescând struguri pentru vin, potrivit cercetătorilor. ”Asta explică şi de ce au putut să construiască temple atât de mari. Dacă se ocupau de producerea vinului, puteau să vândă o parte din producţie”, scrie Paul Newson, unul dintre autorii studiului.
Zidurile fostului templu roman au în continuare o înălţime de 10 metri.
Sursă: Live Science