Cine şi de ce a desenat aceste linii misterioase într-un deşert din Peru
Ei cred că aceste gravuri complexe, care variază de la simple linii geometrice la imagini ale unor animale sau fiinţe extraterestre, au fost create de cultura nativă a locului între anii 200 î.e.n. şi 600 e.n., însă nu există indicii care să ofere o explicaţie în legătură cu motivul desenării lor.
Cele mai mari linii Nazca au o lungime de circa 200 de metri. Arheologii sunt de părere că acestea ar putea avea o semnificaţie religioasă. Liniile au fost conservate mai bine de 1.500 de ani, în special datorită climatului uscat şi lipsit de vând din deşert.
Cercetătorii de la Universitatea Yamagata din Japonia susţin că au găsit dovezi care sugerează că acestea au fost realizate de două grupuri diferite de localnici, dar şi că scopul desenării lor s-a schimbat de-a lungul timpului.
Teoria lor arată că primele linii ar fi fost desenate pentru a marca un traseu de pelerinaj. Ulterior, boluri de ceramică au început să fie sparte în locurile unde aceste linii se intersectau, cel mai probabil, în cadrul unor ritualuri religioase.
Pentru a ajunge la aceste concluzii, japonezii au studiat liniile şi au descoperit patru stiluri diferite de desen grupate pe rute care duceau către un templu numit Cahuachi, care datează dinaintea incaşilor.
Dintre stilurile folosite, două păreau oarecum similare în sensul că unele linii au fost create prin îndepărtarea unor roci din mijlocul imaginii, iar altele prin îndepărtarea pietrelor de la marginile desenelor.
Pe lângă acestea, cercetătorii au mai descoperit imagini care par a reprezenta fiinţe supranaturale, desenate cel mai probabil de localnici.
Sursă: Science Alert