Astfel, prima lansare a vehiculului New Shepard a avut loc miercuri, de la o rampă de lansare pe care compania Blue Origin o deţine lângă localitatea americană Van Horn, din Texas. Vehiculul s-a ridicat la o înălţime de 93 de kilometri, de unde capsula spaţială s-a desprins de mecanismul de propulsare şi a coborât pe Pământ, cu ajutorul unei paraşute.
„Dacă ar fi fost astronauţi la bord, ar fi făcut o călătorie foarte drăguţă în spaţiu şi ar fi avut o întoarcere fără probleme”, a spus Bezos într-un comunicat de presă.
În schimb, racheta cu care a fost propulsată capsula, care funcţionează cu oxigen lichid şi hidrogen lichid, nu a avut parte de o întoarcere uşoară.
Sursă: YouTube
„În coborâre, presiunea din sistemul hidraulic a scăzut”, a spus Bezos. „Din fericire, lucrăm deja la îmbunătăţirea sistemului hidraulic. În curând, vom fi pregătiţi să zburăm”, a mai spus acesta.
Blue Origin face parte dintr-o serie mică de companii private care dezvoltă sisteme de transport spaţial în interes ştiinţific – experimente, sateliţi -, comercial şi turistic. Ca şi Virgin Galactic, compania deţinută de Richard Branson, şi XCOR Aerospace, Blue Origin este interesată de zborurile spaţiale suborbitale, care ajung până la 100 de kilometri înălţime, o etapă în drumul spre zborurile orbitale.
Sursă: YouTube
Boeing şi compania privată Space Exploration Technologies (SpaceX), cu susţinerea financiară a NASA, au trecut peste această etapă şi se concentrează pe construirea de taxiuri spaţiale pentru a transporta echipaje umane pe Staţia Spaţială Internaţională, care orbitează la o înălţime de 418 kilometri deasupra Pământului.
Blue Origin are în vedere zeci de testări ale vehiculului New Shepard, înainte de zborurile cu echipaj uman. Capsula este concepută pentru a transporta maximum trei oameni sau mai puţini pasageri şi diferite materiale şi echipamente. Compania nu a făcut publice preţurile sale pentru transport.