Tragedia imediată – morţii şi răniţii din zonele învecinate – nu a reprezentat decât începutul unui coşmar care a continuat ani de zile. Spectrul răspândirii substanţelor radioactive cu efect letal a paralizat întreaga Europă şi a creat ulterior o panică devastatoare, care şi-a întins tentaculele până pe malurile răsăritene ale Oceanului Atlantic.
Potrivit INES (International Nuclear Event Scale), dezastrul de la Cernobîl s-a situat pe nivelul 7 de gravitate, în condiţiile în care anvergura scării de măsurare se întinde între 0 (nivelul minim) şi Cernobîl. Sau, dacă vreţi, 7.
Totul a început pe 26 aprilie, la ora 01.23. Radioliza apei a dus la formarea unui amestec detonant de hidrogen şi oxigen. S-au produs explozii locale, care au dus la ejectarea barele ce permiteau controlul reactorului. Într-un interval de circa 3 secunde, puterea se însuteşte.
Sursă: YouTube
Cele 2.000 de tone ale uriaşei dale de beton care acoperă reactorul sunt azvârlite în aer şi cad peste miezul acestuia, care este fracturat de şoc. Se declanşează un incendiu puternic, iar din hăul format de explozie se ridică spre cer o lumină strănie, cu reflexe albastrui.
Sursă: YouTube
Sursă: YouTube
Nimeni nu realiza la acea oră amploarea exploziei de la Cernobîl şi nici pericolul ei extrem.
Citeşte AICI mai multe despre evenimentele care au urmat exploziei centralei nucleare de la Cernobîl
Descoperă vă prezintă şi alte semnificaţii ale zilei de 26 aprilie
1798 – S-a născut pictorul francez Ferdinand Victor Eugene Delacroix, cunoscut pentru picturile „Dante şi Vergiliu în Infern”, „Măcelul din Chios”, „Libertatea conducând poporul”, „Femei din Alger”, „Lupta lui Iacob cu Îngerul” (m. 13 august 1863).
1877 – După bombardarea de către turci a oraşelor româneşti de la Dunăre, armata română deschide focul asupra Vidinului.
1915 – A fost încheiat Tratatul de alianţă dintre Italia şi Puterile Antantei, în urma căruia guvernul italian a declarat război monarhiei austro-ungare. În ciuda acordurilor existente între Bucureşti şi Roma, guvernul italian nu a informat guvernul român asupra semnării acestui tratat.
1920 – S-a înfiinţat, la Cluj-Napoca, primului Institut speologic din lume.
1938 – A murit filosoful Edmund Husserl, fondatorul fenomenologiei (n. 8 aprilie 1859).
1992 – Regele Mihai efectuează prima vizită în România după 1989.
Sursă: Mediafax