Kim Shillinglaw, care coordonează activitatea televiziunii BBC 2, spune că procedura de înlocuire a prezentatorului Jeremy Clarkson, concediat de grupul media britanic în urma unei altercaţii cu un producător, nu va ţine cont de „criterii de gen”.
„Am lucrat cu multe femei, prezentatoare TV, şi, atunci când lucram pentru programe ştiinţifice, acest detaliu reprezenta o pistă pe care voiam să o urmez. Însă nu am coordonat niciodată un show TV gândindu-mă că acesta ar fi criteriul de alegere a prezentatorului. Cred că şi de această dată, cursa va fi una deschisă. Vom avea în vedere, în mod cert, câteva femei, dar nu acesta va fi criteriul principal de selecţie”, a precizat Kim Shillinglaw.
BBC va difuza ultimele filmări cu Jeremy Clarkson în calitate de prezentator al emisiunii „Top Gear” în a doua jumătate a acestui an, a anunţat, joi, grupul media britanic. Kim Shillinglaw spune că acele filmări, deşi nu au fost finalizate, vor fi difuzate cel mai probabil în vara acestui an.
Sue Perkins şi Jodie Kidd sunt principalele prezentatoare ale căror nume apar pe lista candidaţilor care ar putea să îl înlocuiască pe Jeremy Clarkson.
Sue Perkins, coprezentatoare a emisiunii culinare „The Great British Bake Off”, şi-a închis recent contul de Twitter după ce a primit ameninţări cu moartea din partea unor utilizatori de sex masculin ai acestei platforme de socializare, în urma zvonurilor apărute în presa britanică, potrivit cărora ar fi fost aleasă pentru a-l înlocui pe Jeremy Clarkson în rolul de prezentator al emisiunii „Top Gear”.
Alţi favoriţi ai caselor de pariuri pentru a prezenta „Top Gear” sunt fostul prezentator al emisiunii „X Factor” Dermot O’Leary, actorul Philip Glenister şi pilotul de motociclism viteză Guy Martin.
Jeremy Clarkson a dezvăluit recent faptul că pregăteşte deja un alt show TV, după ce a fost concediat de BBC, în urma unei altercaţii cu Oisin Tymon, un producător al emisiunii „Top Gear”.
„Mi-am pierdut «copilul de suflet», dar voi crea un altul”, a scris prezentatorul britanic în editorialul său din săptămânalul Sunday Times.
„Nu ştiu cine va fi celălalt «părinte» şi nici cum va arăta «bebeluşul», dar nu pot să stau pur şi simplu acasă, organizându-mi albumul cu fotografii”, a adăugat Jeremy Clarkson.
Jeremy Clarkson a dezvăluit, de asemenea, că medicii i-au spus că are „probabil” cancer, cu două zile înainte de acea altercaţie, despre care prezentatorul britanic a spus că a avut loc „în cea mai stresantă zi a sa din cei 27 de ani petrecuţi la BBC”.
Jeremy Clarkson a mai spus că, recent, a primit rezultatele analizelor, iar suspiciunea de cancer a dispărut.
Peste un milion de fani au semnat o petiţie prin care au cerut managerilor de la BBC să îl repună în funcţie pe Jeremy Clarkson, însă Tony Hall, directorul general al corporaţiei britanice de media, a spus că „a fost depăşită o limită” şi acest lucru nu poate fi „trecut cu vederea”.
Potrivit bbc.com, este de aşteptat ca show-ul „Top Gear”, unul dintre cele mai apreciate şi populare programe difuzate în Marea Britanie, la televiziunea BBC Two, să continue şi fără Jeremy Clarkson.
Nu a fost încă stabilit dacă James May şi Richard Hammond, coprezentatori ai „Top Gear” alături de Jeremy Clarkson, vor continua să realizeze această emisiune. La fel ca şi în cazul lui Clarkson, contractele lui James May şi Richard Hammond cu BBC s-au încheiat şi trebuie renegociate.
Jeremy Clarkson este celebru pentru remarcile sale explicite şi atitudinea acerbă împotriva conceptului de „corectitudine politică”.
Anul trecut, Jeremy Clarkson a primit un avertisment final din partea BBC, după ce a fost acuzat că a folosit o expresie rasistă în timp ce filma un episod din emisiunea „Top Gear”. Acel incident a fost cel mai recent dintr-o serie mai lungă de momente controversate – intens comentate şi criticate – în care a fost implicat starul britanic.
După suspendarea lui Jeremy Clarkson, emisiunea „Top Gear” nu a mai fost difuzată de BBC, în Marea Britanie. La rândul lor, Richard Hammond şi James May, coprezentatori ai „Top Gear”, au refuzat să mai realizeze acest show fără Jeremy Clarkson. Totodată, o serie de show-uri live programate în Marea Britanie şi care se desfăşurau sub brandul „Top Gear” au fost anulate.
Pe de altă parte, radiodifuzorul public britanic ar putea avea pierderi estimate la 67 de milioane de lire sterline pe an după renunţarea la Jeremy Clarkson, după cum a relatat recent dailymail.co.uk.
BBC Worldwide, „braţul comercial” al corporaţiei BBC, câştigă o sumă estimată la 50 de milioane de lire sterline pe an din vânzarea drepturilor de difuzare ale show-ului „Top Gear”, la nivel internaţional. Acest show este difuzat în 214 ţări din lume (inclusiv în România, n.r.).
În plus, BBC Worldwide câştigă milioane de lire sterline din revista Top Gear, care este editată de asemenea în mai multe ţări din lume, dar şi din show-uri live care folosesc brandul „Top Gear” şi care sunt realizate atât în Marea Britanie, cât şi în străinătate. Acestora li se adaugă vânzările de DVD-uri care folosesc de asemenea brandul „Top Gear”.
Sursă: Mediafax