Portavion aproape intact din cel de-al Doilea Război Mondial, descoperit în Oceanul Pacific. Ce găzduieşte el în prezent
Experţii au descoperit un portavion american din cel de-al Doilea Război Mondial în Oceanul Pacific. Potrivit acestora, nava este într-o stare bună şi chiar „găzduieşte” un avion.
Portavionul USS Independence a zăcut timp de 60 de ani la o adâncime de 792 de metri, în zona Insulelor Farallon din California. Anunţul descoperirii a fost făcut de administratorii contului Boeing Defense: „Avem primele imagini 3D cu portavionul USS Independence, care a fost abandonat în Oceanul Pacific în 1951”.
„După 64 de ani în care a stat pe fundul oceanului, portavionul USS Independence pare pregătit pentru o nouă misiune”, a declarat James Delgado, şeful misiunii de căutare din cadrul NOAA Office of National Marine Sanctuaries.
„Această navă a dus o luptă crâncenă în Pacific şi după război, a fost „victima” a două explozii atomice, care i-au afectat structura. Portavionul reprezintă o dovadă vie a supremaţiei industriale şi a priceperii „celei mai bune generaţii”, care şi-a trimis nu doar navele, ci şi pe cei dragi la război”, a spus Delgado.
Portavionul este una din cele 300 de epave care se află în apele din jurul San Francisco-ului. Acesta a activat în Pacificul de centru şi de vest din noiembrie 1943, până în august 1945 şi după război a făcut parte dintr-un lot de 90 de nave, folosite ca ţinte pentru testele atomice din 1946, desfăşurate în Marshall Islands.
Nava a fost afectată de undele de şoc, căldura şi radiaţiile rezultate în urma testelor, dar a supravieţuit şi s-a întors în SUA. În ianuarie 1951, portavionul a fost abandonat în Oceanul Pacific.
Cercetătorii au folosit luna trecută un vehicul subacvatic autonom, Echo Ranger, produs de Boeing, pentru a analiza epava portavionului Independence. Deocamdată, nimeni nu va încerca să ajungă în interiorul portavionului, a conchis Delgado.
Sursa: Telegraph