Vinul poate preveni artroza
Două treimi din acestea aveau artroză a şoldului sau a genunchiului, cu simptome evidente şi semne radiologice clare, în timp ce celelalte erau sănătoase, relatează marţi passionsante.be. Cercetătorii le-au pus întrebări participanţilor cu privire la consumul de alcool — bere şi vin — între 21 şi 50 de ani.
Rezultatele au arătat că, spre deosebire de participanţii la studiu care nu consumau niciodată alcool, cei care consumau 20 de beri sau mai multe pe săptămână se expuneau — în medie — unui risc de două ori mai mare de a suferi de gonartroză sau de coxartroză (riscul suplimentar, foarte modest totuşi, s-a observat de la un consum săptămânal de opt beri). Dimpotrivă, cei care beau între patru şi şase pahare de vin pe săptămână (ca unic aport de alcool) prezentau un risc de artroză a genunchiului redus la jumătate faţă de cei care nu consumau vin (influenţa vinului asupra artrozei şoldului nu este semnificativă).
Sunt date statistice şi „nu se dă nicio explicaţie fiziologică. În interpretarea acestor observaţii se impune prudenţă”, susţine dr. Roseline Peluchon de la Journal International de Médecine. Autorii avansează ipoteza creşterii producerii de acid uric la consumatorii de bere, care favorizează artroza. Se pare că nu este valabilă ideea volumului abdominal (şi greutăţii suplimentare suportate de articulaţii), în condiţiile în care această relaţie persistă indiferent de indicele de masă corporală (IMC), de circumferinţa taliei şi a bazinului.
Este însă important de ştiut că oamenii pot suferi de gonartroză şi de coxartroză chiar dacă nu sunt consumatori de bere, dar că aceia care au tendinţa de a bea prea mult trebuie să se mai abţină. Un pahar de vin pe zi, în schimb, nu este deloc o idee proastă.
Sursa: Passion Sante