Paracetamolul, care se eliberează fără reţetă, este unul dintre cele mai utilizate analgezice, iar dacă rezultatele studiului american vor fi confirmate ar însemna că medicamentul reduce nu numai intensitatea durerilor resimţite de pacienţi, ci şi sentimentul de plăcere al acestora.
Oamenii de ştiinţă au demonstrat anterior că paracetamolul (sau acetaminofen) are mai multe efecte, nu doar reducerea durerii. Într-un studiu, oamenii care au luat acest medicament au resimţit nu doar o atenuare a durerii fizice, ci şi o diminuare a durerii emoţionale, sugerând că ambele senzaţii sunt controlate în creier de „circuite” similare.
Cel mai recent studiu, publicat în revista Psychological Science, sugerează că acetaminofenul ar putea avea şi alte efecte, dincolo de uşurarea durerii, şi ar putea duce la o scădere în intensitate a reacţiilor emoţionale în general.
„Pe lângă utilizarea în combaterea durerii, acetaminofenul poate fi văzut ca un medicament universal de atenuare a reacţiilor emoţionale”, a declarat Geoffrey Durso, psiholog în cadrul Ohio State University.
Durso le-a administrat celor 82 de studenţi participanţi la studiu fie 1.000 de miligrame de acetaminofen, fie o pilulă identică, dar care era de fapt un placebo. După o oră, interval în care medicamentul începea să-şi facă simţite efectele, cercetătorul le-a cerut studenţilor să se uite la o serie de 40 de fotografii. Imaginile fuseseră selectate pentru a declanşa răspunsuri emoţionale puternice, unele arătând copii grav afectaţi de malnutriţie sau copii fericiţi care se jucau cu pisici.
Studenţilor li s-a cerut să evalueze fiecare fotografie folosind o scală de la +5, pentru cea mai pozitivă imagine, până la -5, pentru cea mai negativă.
După ce au văzut imaginile, studenţii s-au mai uitat o dată la fotografii şi le-au evaluat din nou, de această dată pentru a indica intensitatea reacţiei lor emoţionale în cazul fiecărei imagini, zero însemnând nicio reacţie sau una foarte slabă, iar 10 însemnând o reacţiei extrem de puternică.
Rezultatele au arătat că subiecţii care au luat paracetamol au avut reacţii emoţionale mai puţin intense la vederea imaginilor, adică imaginile vesele au fost percepute ca mai puţin pozitive, în timp ce cele negative au fost percepute ca mai puţin supărătoare.
„Cei cărora li s-a administrat acetaminofen nu au avut aceleaşi vârfuri ale reacţiilor emoţionale precum cei cărora li s-a dat un placebo”, a declarat Baldwin Way, coautor al studiului.
Totuşi, diferenţele dintre cele două grupuri nu au fost mari. Studenţii care au primit un placebo au avut un răspuns emoţional mediu de 6,76 când s-au uitat la cele mai deranjante sau mai plăcute imagini. În cazul celor care au primit paracetamol, răspunsul emoţional mediu la vederea aceloraşi imagini a fost 5,85.
Geoffrey Durso a declarat că plănuieşte să efetueze noi studii de aprofundare pentru a vedea dacă şi alte analgezice, precum ibuprofenul şi aspirina, au acelaşi efect.