Zece alimente care stimulează fertilitatea
În Marea Britanie, unul din şapte cupluri întâmpină probleme în a concepe un copil şi de multe ori nici măcar medicii nu îşi pot da seama care sunt motivele pentru care se întâmplă acest lucru.
Isabelle Obert, şeful clinicii Nurture Me Fertility, crede că o dietă bogată în minerale, vitamine, grăsimi esenţiale şi proteine poate pregăti organismul pentru concepţie.
În acest sens, specialistul în nutriţie a conceput o listă de zece alimente esenţiale în acest scop:
Avocado – este o adevărată „uzină” nutriţională, fiind bogat în minerale, grăsimi esenţiale, proteine, carbohidraţi şi fibre. Este o sursă importantă de vitamina E, benefică pentru sănătatea endometrului, mucoasa care căptuşeşte uterul. Este o sursă bogată de acid folic, esenţial în prevenirea unor maladii grave, printre care spina bifida.
Dovleac de iarnă (cel în formă de pară) – conţine o gamă largă de vitamine, minerale şi antioxidanţi, precum şi o cantitate de fibre uşor digerabile. Este bogat în betacaroten, care stimulează producţia hormonului feminin progesteron. De asemenea, contribuie la creşterea calităţii spermei, potrivit unui studiu publicat în revista Fertility and Sterility.
Sucul de sfeclă roşie – este recomandat în special femeilor care suportă un tratament pentru fecundare in vitro, pentru că îmbunătăţeşte circulaţia sângelui, ajutând la implantarea embrionului. Conţine resveratrol, un antioxidant benefic pentru tratarea infertilităţii provocate de înaintarea în vârstă.
Somon – carnea acestui peşte este o sursă foarte bună de proteine şi grăsimi esenţiale, mai ales cele antiinflamatorii omega 3, benefice în tratarea infertilităţii feminine.
Rodii – în vechea Persie, erau văzute ca simbol al fertilităţii, tradiţie care există şi în unele ţări din prezent. Studiile au demonstrat că sucul de rodie este benefic în prevenirea distrugerilor cerebrale la bebeluşi. Fructele conţin multe nutrimente, precum vitamina C, vitamina K, acid folic etc. Acestea au proprietăţi antiîmbătrânire, anticancer, previn maladiile cardiace, osoase şi sangvine.
Ouă – fac parte dintre alimentele cele mai nutritive (de altfel, conţin toate nutrimentele pentru a transforma o singură celulă într-un pui). Sunt bogate în colină, care are un efect benefic asupra dezvoltării fetale, în vitamine, minerale, a cizi graşi esenţiali şi proteine.
Nuci – bogate în omega 3 şi vitamina E, sunt benefice pentru sănătatea spermei, dar şi pentru cea a endometrului.
Quinoa – boabele sunt foarte nutritive, fiind proteine complete, lipsite de gluten, bogate în minerale, vitamine, acizi graşi esenţiali şi fibre. În timpul conceperii, nivelul de proteine în organism trebuie să fie mai ridicat.
Năsturel – este bogat în vitamina C, vitamina K, calciu, betacaroten, fier, iod – foarte importante atât pentru fertilitatea masculină, cât şi pentru cea feminină.
Sparanghel – este foarte bogat în acid folic, vitamina C, printre alte nutrimente importante în procesul de concepţie.
Sursă: Mediafax