Medicul primar psihiatru Rodica Năstase, şef de clinică la Spitalul „Alexandru Obregia” din Capitală, cercetător în domeniu, a declarat duminică, pentru MEDIAFAX, că psihiatria este specialitatea medicală considerată un adevărat nisip mişcător, iar pacientul cu afecţiuni din această sferă trebuie supravegheat şi monitorizat continuu, pentru că el poate părea celor din jur „perfect normal”, dar peste o oră, o zi, o săptămână, o lună, un an, ar putea avea manifestări cu efecte dramatice, cum a fost cazul copilotului avionului Germanwings prăbuşit marţi în Alpii francezi.
Medicul Rodica Năstase a spus că abia după producerea unui eveniment dramatic se vorbeşte despre antecedente psihiatrice ale „făptuitorului” şi automat apare întrebarea „cine se face vinovat”, dacă medicii ar fi putut preveni, dacă familia a observat anumite comportamente.
„Ce vină au medicii care l-au tratat pe bărbatul care şi-a ucis copiii sau soţia, ori pentru bărbatul care a doborât un avion cu pasageri? Puţini sunt cei care acceptă că medicii curanţi ai respectivilor făptuitori au explicat pacienţilor la externarea din spital că tratamentul trebuie continuat sub supravegherea şi monitorizarea unui specialist din ambulatoriu şi că, după întreruperea tratamentului după luni sau ani, pacientul trebuie vizitat de psihiatri, pentru că recăderile pot surveni oricând, în funcţie de o multitudine de factori, sociali, economici, politici sau genetici. Nu pot fi învinuiţi nici cei din familie sau comunitate că nu recunosc semnele clinice ale unei recăderi, ca în cazul prietenei copilotului de la Germanwings. Ei nu au pregătirea profesională pentru acest lucru şi de obicei se retrag din relaţia respectivă. Dar cei care au în familie astfel de cazuri, trebuie să ştie să observe rapid orice schimbare de comportament”, a adăugat medicul psihiatru.