Ei s-au sinucis, la îndemnul liderului lor, atunci când cometa Hale-Bopp a devenit vizibilă pe cerul Pământului, moment care marca şi venirea unei nave extraterestre.
Începând cu anii 1970, în SUA, Marshall Applewhite (1931-1997) şi Bonnie Nettles (1928-1985) au început să propovăduiască ideea „reciclării” Pământului – planeta Terra urma să fie curată total, dezinfectată, renovată – şi singura şansă de a supravieţui era părăsirea ei, posibilă deoarece trupurile umane erau doar vehicule menite să-i ajute pe oameni să facă această călătorie.
De-a lungul anilor, cei doi şi-au dezvoltat doctrina, ajungând, în cele din urmă, să susţină că extratereştrii sădiseră seminţele actualei omeniri, în urmă cu milioane de ani, şi urmau să vină să-şi adune recolta, reprezentată de indivizi evoluaţi din punct de vedere spiritual, care urmau să se alăture echipajelor navelor spaţiale nepământane. Puţini dintre locuitorii Terrei urmau să fie aleşi pentru a progresa spre această stare trans-umană; restul aveau să fie lăsaţi să ducă o existenţă jalnică, în atmosfera otrăvită spiritual a unei lumi corupte.
Evoluţia spirituală putea fi realizată numai de cei ce se alăturau mişcării, care primise numele de Heaven’s Gate (Poarta Cerului sau a Raiului) şi ai cărei adepţi duceau o viaţă ascetică, renunţând la plăcerile lumeşti, posesiunile materiale şi legăturile cu familia. Câţiva dintre membrii bărbaţi ai mişcării, inclusiv fondatorul Marshall Applewhite, au mers până la castrarea voluntară, călătorind în Mexic pentru a se supune respectivei intervenţii chirurgicale.
În martie 1997, atunci când cometa Hale-Bopp devenise vizibilă pe cer, membrii mişcării, convinşi că spectaculoasa cometă trage după ea o navă extraterestră, venită în căutarea lor, au întreprins o acţiune drastică de „eliberare” din existenţa terestră, pentru a trece la nivelul următor: 39 de bărbaţi şi femei s-au sinucis, prin otrăvire şi asfixie – în trei valuri, se pare, în zile consecutive – într-o casă din California, închiriată special în acest scop.
Descoperă vă prezintă semnificaţiile zilei de 26 martie:
1707 – Naşterea Regatului Unit al Marii Britanii: Actul Unirii este aprobat de parlamentele Angliei şi Scoţiei.
1814 – A încetat din viaţă natural dr. Joseph Guillotin (n.1738), promotorul folosirii ghilotinei ca instrument de execuţie ’’uman’’ în timpul Revoluţiei franceze (25.04.1792).
1827 – A încetat din viaţă compozitorul clasic german Ludwig van Beethoven (n. 16 dec. 1770).
1871 – Instaurarea Comunei din Paris, autoritate locală cu ideologie de extremă stîngă instaurată prin forţă, pe care guvernul republican o va înlătura cu ajutorul armatei la 28 mai.
1895 – A apărut la Bucureşti publicaţia umoristică ’’Moş Teacă’’, condusă de Anton Bacalbaşa.
1918 – A încetat din viaţă compozitorul francez Claude Debussy (n.1862).
1923 – Parlamentul a votat prima Constituţie democratică a României întregite.
1937 – În Crystal City, Texas, cultivatorii de spanac sponsorizează ridicarea unei statui pentru omagierea personajului de desene animate Popeye Marinarul.
1943 – S-a născut ziaristul Bob Woodward (”Washington Post”), celebru prin acoperirea jurnalistică a scandalului ”Watergate”, care a condus la demisia preşedintelui Nixon (1972-1974).
1958 – A încetat din viaţă psihologul Fl. Ştefănescu Goangă (n. 5 apr. 1881), membru corespondent al Academiei Române.
1959 – A încetat din viaţă Raymond Chandler (n. 23 iul 1888), scriitor american care a influenţat genul romanului poliţist.
1975 – Intră în vigoare Convenţia privind interzicerea dezvoltării, producerii şi stocării de arme biologice, în momentul ratificării de 22 dintre statele semnatare ale actului redactat la 10.04.1972.
1977 – A încetat din viaţă Justinian Marina, al treilea patriarh al României (din 1948). S-a născut pe data de 2 februarie 1901.
1987 – Semnarea declaraţiei chino-portugheze care prevedea revenirea coloniei portugheze Macao la teritoriul R.P. Chineze la 20.12.1999.
1991 – Preşedinţii Argentinei, Braziliei, Paraguayului şi Uruguayului au semnat Tratatul de la Asuncion (Paraguay), care prevedea crearea ’’Piaţei Comune a Sudului’’ (Mercosur) în 1995.
1995 – Intră în vigoare Acordul de la Schengen, semnat de şapte ţări membre ale Uniunii Europene pentru a facilita călătoriile fără paşapoarte şi controale vamale ale propriilor cetăţeni.
1996 – România şi Gruzia au semnat Tratatul privind dezvoltarea relaţiilor de prietenie şi colaborare.
1996 – Fondul Monetar Internaţional aprobă un împrumut de 10,2 miliarde de dolari pentru susţinerea reformelor economice ale preşedintelui rus Boris Elţîn.
1996 – A încetat din viaţă David Packard (n. 7 sept. 1912 ), cofondator al companiei informatice Hewlett-Packard.
1997 – Discurs al Regelui Mihai la Institutul Regal de Studii Militare din Londra referitor la necesitatea integrării României în NATO pentru stabilitatea ţării, a vecinilor şi a Occidentului.
1997 – Sunt descoperite la Santa Fe, California, 39 de cadavre ale unor membri ai cultului suicidal ”Poarta Raiului”, a căror moarte a coincis cu apariţia cometei Hale-Bop.
1999 – Un juriu din Michigan (SUA) îl găseşte vinovat de crimă pe dr. Jack Kevorkian pentru administrarea injecţiei letale unui pacient incurabil care dorea să moară asistat medical.
1999 – ’Viermele Melissa”, unul din primii viruşi IT, penetrează reţele informatice de pe întreg global prin poşta electronică.
1999 – Preşedintele Emil Constantinescu a promulgat Legea privind modificarea şi completarea Legii pentru organizarea instanţelor şi parchetelor militare.
2000 – Vladimir Putin, premier devenit preşedinte interimar la 31 decembrie 1999, este ales preşedinte al Rusiei pentru un prim mandat.
2001 – A apărut prima ediţie a cotidianului ’’Independent’’, condus de Horia Alexandrescu.
2004 – Ministrul de externe român Mircea Geoană a semnat Protocolul de aderare la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord, în urma invitaţiei adresată României de summitul NATO de la Praga (2002).
2007 – Corneliu Porumboiu a fost marele câştigător al primei ediţii a Premiilor Gopo, cu patru trofee câştigate la categorii importante pentru lungmetrajul său de debut, „A fost sau n-a fost?”
2011 – A încetat din viaţă Paul Baran, inginer polonez care a contribuit la inventarea sistemului Arpanet, precursorul internetului. Sistemul Arpanet a fost pus în funcţiune în anul 1969. (n. 29 aprilie 1926)