Cum l-a inspirat Hitler pe Putin în anexarea Crimeei. Un jurnalist ucrainean are dovada
După ce televiziunea rusă de stat a difuzat, duminică, documentarul în care Vladimir Putin vorbeşte despre planul secret de anexare a Crimeei, euromaidanpress.com a publicat, în replică, un articol dur.
Este vorba despre un material în care se arată că discursul susţinut de liderul de la Kremlin în urmă cu un an a fost inspirat din discursul susţinut de Adolf Hitler referitor la „încorporarea” Danzing-ului în Reich.
Comparaţia între cele două discursuri, realizată de jurnalistul ucrainean Savik Shuster, pune în evidenţă câteva puncte comune:
1. Crimeea este şi rămâne a Rusiei, Danzig este şi rămâne a Germaniei
Putin: „În inimile şi minţile oamenilor, Crimeea a fost întotdeauna o parte inseparabilă din Rusia.
Hitler: „Dansig a fost şi este un oraş german. Coridorul a fost şi este german.”
2. Istoria comună şi dezvoltarea culturală
Putin: „Pentru a înţelege motivul din spatele unei asemenea alegeri este suficient că cunoşti istoria Crimeei şi ceea ce Rusia şi Crimeea au însemnat întotdeauna una pentru cealaltă. Totul în Crimeea vorbeşte despre istoria comună şi mândrie.”
Hitler: „Ambele teritorii îşi datorează dezvoltarea culturală în mod exclusiv poporului german.”
3. Problema istorică
Putin: „Odată ce colapsul (Uniunii Sovietice) a devenit legal, toată lumea a uitat de Crimeea şi Sevastopol (…). Am auzit oameni din Crimeea care spuneau că în 1991 erau manevraţi precum nişte saci de cartofi. Aşa ceva e greu de negat.”
Hitler: „Timp de luni de zile am suferit tortura provocată de o problemă pe care Tratatul de la Versailles a creat-o. O problemă care a deteriorat totul până când a devenit intolerabilă pentru noi.”
4. Pierderea teritoriilor importante
Putin: „Doar în momentul în care Crimeea a devenit o ţară separată Rusia a realizat că a fost jefuită. (…) Ţara aceasta a trecut prin vremuri atât de grele atunci, încât în mod real a fost incapabilă să-şi protejeze interesele.”
Hitler: „Tratatul de la Versailles nu este lege pentru noi. O semnătură a fost pusă cu pistolul la tâmplă şi cu ameninţarea că milioane de oameni vor suferi de foame. Şi atunci, acest document, cu semnătura noastră, obţinută cu forţa, a fost proclamată ca lege solemnă.”