Avertismentul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii pentru români
Olsavszky a explicat că nutriţia este una dintre măsurile de prevenţie a bolilor netransmisibile, precum cele cardiovasculare, care „reprezintă o problemă de sănătate publică” şi exercită presiune asupra sistemului de sănătate din România.
Pe de altă parte, în ultimii peste 20 de ani nu a putut fi întocmită o strategie naţională de nutriţie, a atras el atenţia, adăugând că acest lucru se poate pune şi pe faptul că, la începutul anilor ’90, era respinsă ideea oricărui fel de raţionalizare a consumului de alimente, din cauza experienţei din comunism.
Şeful biroului naţional al OMS a mai spus că România se situează în zona mediei UE ca prevalenţă a obezităţii, însă tendinţa este de creştere. „Este momentul în care putem interveni”, a subliniat acesta, adăugând că „România nu se mişcă comparativ cu alte ţări europene”.
Olsavszky a precizat că este recomandat să se facă mişcare, constând în plimbări, alergare uşoară şi alte tipuri de exerciţii, măcar 150 de minute pe săptămână.
„Dacă nu, problema nu e că se depun caloriile pe burtă şi e inestetic, dar se depun pe coronare, artere, în zone care ne trimit la hipertensiune, diabet, accident vascular cerebral, şi atunci hai să ne gândim cât ne costă pe toţi acest lucru. Degeaba creştem speranţa de viaţă dacă ultimii ani îi petrecem în scaun cu rotile sau paralizaţi. (…) Degeaba mâncăm sănătos dacă nu facem acele 150 de minute de mişcare pe săptămână”, a spus Olsavszky.
Conferinţa în care au fost prezentate rezultatele studiului „Coşul Naţional de Alimentaţie Sănătoasă” a fost organizată de agenţia de presă Mediafax, în parteneriat cu Biroul pentru România al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului „Alfred Rusescu”.
Sursă: Mediafax