Descoperire istorică într-un craniu vechi de 2600 de ani. „Este extraordinar”
Acesta a fost descoperit în craniul unei persoane ce a fost îngropată cu faţa în jos într-un lut umed din apropiere de York, Marea Britanie.
Potrivit echipei formată din 34 de oameni de ştiinţă de la Arheologic Trust York, datorită faptului că a fost acoperit cu un strat gros de noroi, craniul s-a oxigenat circa 2000 de ani, astfel că a fost împiedicată descompunerea părţilor moi, spongioase.
Sursa: York Archaeological Trust
Cercetătorii descriu ţesutul moale ca având o „textură elastică, precum tofu”.
Faptul că ţesutul moale încă arată precum un creier este extraordinar, având în vedere faptul că este vechi de 2600 ani.
„M-am uitat prin gaura de la baza craniului pentru a-l investiga. Spre surprinderea mea, am văzut o cantitate de material spongios galben strălucitor. A fost altceva decât tot ce am văzut până acum”, a declarat Rachel Cubbitt, unul dintre membrii echipei de cercetare.
Potrivit acestora, creierul ar fi aparţinut unei persoane care ar fi fost lovită la cap cu un obiect dur şi ulterior decapitată.
„O examinare a vertebrelor din zona gâtului ne spune că a fost mai întâi lovit tare în această zonă, iar apoi gâtul a fost tăiat cu un cuţit ascuţit mic”, a afirmat unul dintre cercetători. Persoana în cauză ar fi avut între 25 şi 45 de ani în momentul decesului.
Faptul că a fost îngropat imediat a asigurat probabil supravieţuirea creierului pe o lungă durată de timp, cercetătorii lucrând acum la conservarea lui pe mai departe.
Sursa: sciencealert