ATELIERUL DE ASTRONOMIE – teorie şi observaţii astronomice, din 12 martie, va fi susţinut de Adrian Sonka, membru al Astroclubului Bucureşti şi membru colaborator al AAVSO (American Association of Variable Star Observers). Veţi afla ce înseamnă de fapt o constelaţie; cine, când şi cum a stabilit aceste importante repere pe harta cerului. Veţi învăţa cum să urmăriţi mişcarea corpurilor cereşti, veţi face observaţii astronomice şi vă veţi familiariza cu instrumentele astronomice.
TRANSFORMĂRI ALE SINELUI, cu Mario Barangea, din 24 martie, este un workshop care vă va deschide orizonturile şi la care puteţi afla mai multe despre sine şi felul în care ne percepem.
Explorarea va porni de la marii clasici – de la Homer, de la tragicii greci, din zorii filosofiei -, pentru a ajunge către vremea noastră. Istoria ideilor, metafizica, psihanaliza – modalităţi „tari” puse la lucru alături de muzică, istoria artei, iconografie, simbolistică – sunt manierele „fluide” prin care vor fi accentuate ideile şi noţiunile vehiculate.
DESCOPERĂ CIVILIZAŢIA EUROPEANĂ prin 50 de capodopere, din 25 martie 2015 este un curs în cinci întâlniri, gândit de Monica Neaţu, istoric şi cercetător. În cadrul acestuia, veţi descifra împreună istoria cotidiană şi marile aventuri ale spiritului european, pornind de la 50 de opere celebre create în 14 secole: tablouri, mozaicuri, manuscrise, statui, tapiserii, fresce, monumente de arhitectură, afişe şi elemente de vestimentaţie.
O civilizaţie nu se rezumă doar la evenimente din cărţi de istorie, ea trebuie privită şi înţeleasă prin intermediul operelor de artă create de-a lungul secolelor. O catedrală, un castel, un tablou, o frescă sau o tapiserie nu ilustrează doar un anumit ideal estetic sau anumite tehnici artistice, ci şi bucuriile, spaimele, moda şi mentalităţile unei lumi.
Înscrierile la cursuri se fac la [email protected]
Mai multe detalii la www.victoriei.ro