În raportul său din 2015, Consiliul consultativ asupra recomandărilor alimentare arată că un consum moderat de cafea, de trei-patru ceşti pe zi, nu produce probleme de sănătate, ci chiar duce la o scădere a riscului de diabet şi de boli cardiovasculare.
„Este un lucru stabilit în numeroase studii de observaţie. Se spune despre cafea că ar face rău inimii, dar un consum moderat este mai degrabă protector la nivel cardiovascular”, spune dr Francois Paillard, cardiolog specialist în nutriţie preventivă vasculară la Spitalul de Urgenţă din Rennes. Cafeina este un factor care acţionează favorabil asupra sensibilităţii la insulină, ceea ce împiedică o evoluţie spre diabet — este explicaţia dată de dr Paillard. Această boală, favorizată de rezistenţa la insulină, constituie un factor de risc de ateroscleroză, adică de artere înfundate. Pe scurt, cafeina exercită un rol protector împotriva diabetului, a „riscului de depunere de grăsime pe artere” şi a riscului de apariţie a unor evenimente cardiovasculare.
Această influenţă a cafelei pe termen lung trebuie să fie separată de efectul său pro-aritmic, organismul putând să nu o tolereze bine: fiind un excitant, cafeaua concentrată poate da palpitaţii. „Ea nu se asociază cu evenimente grave de ritm cum ar fi moartea subită, ceea ce nu se poate spune despre băuturile energizante”, afirmă dr Paillard.
Totuşi, persoanele înclinate să aibă palpitaţii nu trebuie să bea neapărat cafea şi să îşi asume riscuri suplimentare doar pentru a se feri de riscuri cardiovasculare, recomandă doctorul. Este însă mai degrabă o problemă de confort decât de risc.
Toate observaţiile sunt valabile pentru un consum moderat. „La mai mult de cinci ceşti pe zi, apare un mic risc de de hipertensiune la persoanele predispuse”, avertizează medicul.
Sursa: Metronews