Conjuncţie rară a trei dintre sateliţii principali ai planetei Jupiter, fotografiată de NASA

11 02. 2015, 12:02

Fenomenul a avut loc pe 24 ianuarie. În acea zi, planeta Jupiter a oferit pasionaţilor de astronomie o imagine foarte rară: trecerea simultană prin dreptul ei a trei dintre cei mai mari sateliţi ai săi, fotografiaţi de telescopul Hubble. Acest eveniment se produce doar o dată sau de cel mult două ori într-un deceniu, precizează site-ul NASA.

Jupiter are 67 de sateliţi naturali cunoscuţi, dintre care patru sunt numiţi „sateliţi galileeni” – cei mai mari dintre sateliţii săi, descoperiţi de Galileo Galilei: Ganymede, Io, Callisto şi Europa. Cei trei din urmă sunt aceia care apar în imaginile realizate de telescopul spaţial Hubble.

Într-o primă imagine apar Callisto şi Io, ca şi umbrele lor lăsate pe suprafaţa planetei Jupiter. Există o distanţă foarte mare între Callisto şi umbra sa, datorită orbitei mai îndepărtate a acestui satelit. În acea primă imagine, astronomii pot doar să ghicească sosirea în acelaşi plan a satelitului Europa, o venire anunţată de umbra sa, în stânga fotografiei.

În a doua fotografie, realizată după 42 de minute, cei trei sateliţi sunt prezenţi în acelaşi plan. Callisto, de culoare cafenie, care parcurge o orbită lentă, pare că nu s-a mutat din loc. În schimb, Io, de culoare portocalie, mult mai rapid, este deja pe cale să iasă din câmpul vizual surprins de Hubble. Satelitul Europa, în nuanţe alb-gălbui, a apărut şi el în imagine.

Europa, un satelit care deţine un ocean ce ar putea să găzduiască forme de viaţă, va fi explorat în următorii ani de cercetătorii de la NASA prin intermediul unei misiuni spaţiale robotizate.

Sursa: MEDIAFAX