Home » D:News » Două statui din bronz, de un autor necunoscut până acum, ar putea fi opera lui Michelangelo

Două statui din bronz, de un autor necunoscut până acum, ar putea fi opera lui Michelangelo

Două statui din bronz, de un autor necunoscut până acum, ar putea fi opera lui Michelangelo
Publicat: 02.02.2015
Două statui din bronz celebre, al căror autor nu a fost până acum identificat, ar putea să fi fost realizate de Michelangelo, au anunţat luni cercetătorii dintr-o echipă internaţională coordonată de Universitatea Cambridge şi Fitzwilliam Museum, unde operele de artă vor fi expuse începând de marţi.

Sculpturile au o înălţime de un metru şi reprezintă un bărbat tânăr, respectiv un bărbat ceva mai în vârstă, stând călare pe două pantere, informează AFP. Dacă atribuirea lor lui Michelangelo va fi confirmată, atunci ele vor deveni singurele statui din bronz ale celebrului artist renascentist, autorul frescelor de pe tavanul Capelei Sixtine, care au supravieţuit până în zilele noastre.

Operele au fost atribuite lui Michelangelo atunci când au fost repertorizate pentru prima dată în secolul al XIX-lea, dar, pe parcursul următorilor 120 de ani, originea lor a fost contestată din cauza absenţei semnăturii şi a dovezilor asociate autorului.

Dar, în toamna anului 2014, Paul Joannides, profesor de istorie a artei la Universitatea Cambridge, a descoperit un desen reprezentând un tânăr bărbat musculos călărind o panteră, o copie realizată de un elev al lui Michelangelo după schiţe ale acestuia, sugerând astfel faptul că maestrul italian concepuse proiectul unei sculpturi neobişnuite.

„Aceste bronzuri sunt opere de artă excepţional de puternice şi de captivante, care merită un studiu aprofundat, iar noi sperăm că publicul va veni să le vadă, chiar să le examineze şi să ia parte la dezbateri”, a declarat Victoria Avery, conservatoare la Departamentul de Artă aplicată din cadrul Fitzwilliam Museum.

Schiţele celor două bronzuri au arătat că stilul lor şi anatomia subiecţilor erau foarte apropiate de operele realizate de Michelangelo între anii 1500 şi 1510. Or, cele două bronzuri au fost realizate exact în acea perioadă, potrivit unor analize ştiinţifice.

Cele două statui vor fi expuse la Fitzwilliam Museum din Cambridge începând de marţi şi până în luna august. Cercetările continuă, iar concluziile finale ale experţilor vor fi anunţate în luna iulie.

Istoricii în artă ştiu de multă vreme că Michelangelo a realizat mai multe statui din bronz, dar ele erau considerate toate ca fiind pierdute.

El a fost autorul unei versiuni reduse a celebrei sale statui din marmură a lui David, dar opera a dispărut în timpul Revoluţiei franceze.

O statuie din bronz a papei Iulius al II-lea realizată de Michelangelo a fost topită pentru a se fabrica din ea obiecte de artilerie, la mai puţin de trei ani după finalizarea

(O imagine reprezentând cele două statuete două statuete poate fi văzută aici).

Sursa: MEDIAFAX

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase