Medicamentele scumpe sunt considerate mai eficiente, chiar dacă în realitate sunt placebo

30 01. 2015, 11:03

Aşteptările bolnavilor joacă un rol important în ceea ce priveşte eficienţa tratamentelor lor, iar acest efect placebo a fost bine stabilit, mai ales în rândul pacienţilor care suferă de maladia Parkinson, afirmă Alberto Espay, cercetător la Universitatea Cincinnati din statul american Ohio, autorul acestui studiu publicat miercuri în revista Neurology, editată de American Academy of Neurology.

„Am vrut să verificăm dacă percepţia asupra costului unui medicament poate să provoace acelaşi răspuns placebo”, a explicat cercetătorul american.

Pentru a cerceta acest aspect, autorii studiului au comunicat unui număr de 12 pacienţi care suferă de maladia Parkinson că vor primi două injecţii cu acelaşi medicament – a doua injecţie urmând să fie făcută imediat după ce efectele generate de prima dintre ele ar fi dispărut.

Cercetătorii le-au spus de asemenea că formula chimică a medicamentului era identică în ambele injecţii, dar că acestea erau fabricate de două laboratoare diferite, cu costuri diferite – 100 de dolari pentru prima injecţie şi 1.500 de dolari pentru cea de-a doua.

Medicii le-au dat asigurări pacienţilor, spunându-le că, în ciuda acelei diferenţe de preţ, eficienţa era aceeaşi.

În realitate, participanţii la studiu au primit două injecţii cu o soluţie salină.

După aceste „tratamente”, pacienţii au fost testaţi pentru ca medicii să le măsoare capacităţile motrice şi au efectuat tomografii cu rol de evaluare a activităţii cerebrale.

În cazul pacienţilor care au primit doza mai „scumpă”, capacităţile lor motrice s-au ameliorat cu 28% în comparaţie cu aceia care au primit medicamentul mai „ieftin”.

„Dacă vor fi găsite strategii pentru a controla reacţia placebo, am putea să optimizăm efectele tratamentelor, reducând dozele şi astfel, poate, efectele secundare”, a declarat profesorul Espay.

El consideră că efectul placebo ar putea fi mai puternic la bolnavii de Parkinson, întrucât această maladie reduce dopamina, un neurotransmiţător din creier. Or, efectele placebo sunt cunoscute pentru faptul că stimulează sinteza acestui hormon.

Dopamina stimulează activitatea motrică, motivaţia şi anticiparea recompenselor.

Sursa: Mediafax