Ciudatele pietre „cu aromă de vanilie”: ce spun ele despre cea mai mare catastrofă a vieţii pe Terra?

24 01. 2015, 00:00

Cercetând roci vechi de 250.000 milioane de ani descoperite în Italia, oamenii de ştiinţă de la Imperial College London şi Universitatea din Utrecht, Olanda, au putut arăta că, la vremea când a avut loc Moartea cea Mare, solul era foarte acid, lucru datorat probabil unor ploi acide (la fel de acide ca oţetul). Ploile acide au fost generate de combinarea apei cu dioxidul de sulf emis în atmosferă prin erupţiile vulcanice masive din acea perioadă. 

Rocile descoperite în regiunea Vigo Meano din Italia conţin vanilină, substanţa care dă vaniliei aroma ei specifică. Descoperirea este surprinzătoare, deoarece vanilina este, de obicei, descompusă de către bacterii.

Faptul că vanilina din aceste roci străvechi a rezistat atât de mult se explică, după părerea cercetătorilor, prin faptul că ea s-a aflat într-un mediu cu pH scăzut (acid), care inactivează enzimele ce descompun vanilina. 

Descoperirea confirmă rezultatele unui alt studiu, realizat în SUA în 2013: simulând condiţiile în care ar fi avut loc Moartea cea Mare, cercetătorii de la MIT au ajuns la concluzia că emisiile de sulf datorate erupţiile vulcanice masive au fost îndeajuns de mari pentru a da naştere unor ploi extrem de acide, care ar fi afectat creşterea plantelor, ducând în cele din urmă la extincţia acestora şi la cea a animalelor. 

Sursa: Mail Online