Nu este vorba de un vis urât, ci de un fenomen destul de frecvent, dar deocamdată inexplicabil: paralizia în somn.
Aproximativ 40% dintre oameni au cel puţin o dată în viaţă o asemenea experienţă tulburătoare.
Baland Jalal, neurolog la Universitatea California din San Diego spune că fenomenul apare când o persoană se trezeşte brusc, în faza de somn REM.
De obicei, în această fază a somnului apar visele, iar muşchii sunt paralizaţi automat, pentru ca oamenii să nu fie somnambuli.
Uneori însă oamenii se trezesc în acest moment. Nu se ştie de ce foarte mulţi simt o prezenţă ameninţătoare lângă ei şi au chiar senzaţia unei puternice apăsări pe piept.
Este posibil că aceste stări să apară în urma încercării creierului de a lămuri starea de confuzie produsă de trezirea bruscă.
În timpul paraliziei în somn, lobii parietali care determină de obicei mişcările nu detectează mişcarea corpului, pentru că muşchii sunt temporar paralizaţi, de aceea creierul poate crea imaginea unui alt corp, apărând astfel fantoma, ca proiecţie deformată a corpului acelei persoane.
De asemenea, Jalal spune că experienţele de acest fel diferă în funcţie de cultura din care face parte persoana care le trăieşte.
Un studiu realizat în anul 2013 de cercetătorii de la Facultatea de Medicină Harvard a demonstrat că egiptenii au mai des trăiri de acest fel comparativ cu danezii. Asta deoarece în Egipt oamenii sunt în general foarte religioşi, iar Danemarca este ţara cu cei mai mulţi atei din lume, spune Jalal.
Egiptenii credeau că fenomenul este provocat de ceva supranatural, în timp ce danezii credeau că este vorba de o problemă neurologică sau de o tulburare a somnului.
Frica provocată de credinţa că trăiesc un fenomen supranatural va accentua şi mai mult starea de confuzie şi intensitatea trăirilor.
Sursa: Live Science