Jumătate mascul- jumătate femelă: ce se întâmplă când o pasăre are această caracteristică?

02 01. 2015, 00:00

Ginandromorfismul înseamnă existenţa, la acelaşi exemplar, a caracteristicilor de mascul şi de femelă, ca urmare a unei anomalii de distribuţie a cromozomilor după fecundare. 

La animalele la care există un dimorfism sexual pronunţat (diferenţe de aspect între mascul şi femelă), ginandromorfismul se manifestă printr-un aspect exterior ciudat, în care se îmbină trăsături feminine şi masculine; când acestea sunt distribuite de o parte şi de alta a corpului, e vorba despre ginandromorfism bilateral.

În cazul cardinalului nordic (Cardinalis cardinalis), masculii au penajul roşu aprins, în vreme ce al femelelor este alburiu.

Exemplarul ginandromorf observat de cercetătorii Brian Peer şi Robert Motz de la Western Illinois University avea penajul jumătate roşu, jumătate alb, trădând faptul că o jumătate a corpului avea caracteristici masculine, în vreme ce jumătatea cealaltă prezenta caracteristici feminine.

Asemenea exemplare ginandromorfe sunt extrem de rare; cercetătorii l-au observat pe acesta timp de peste un an, publicându-şi observaţiile în  The Wilson Journal of Ornithology . Ei au remarcat că pasărea respectivă nu-şi găsise un partener de împerechere şi nici nu emitea cântecul caracteristic masculilor, dar nici nu fusese atacată de alte păsări din aceeaşi specie din cauza aspectului ei neobişnuit. 

Sursa: New Scientist