Home » D:News » De ce nu sunt eficiente dietele de Revelion?

De ce nu sunt eficiente dietele de Revelion?

De ce nu sunt eficiente dietele de Revelion?
Publicat: 29.12.2014
Motivele pentru care dietele de Revelion nu dau rezultate bune au fost dezvăluite de cercetătorii de la universităţile britanice Oxford şi Cambridge, potrivit cărora regimurile alimentare trebuie să fie individualizate şi să fie alese în funcţie de hormoni, gene şi profilul psihologic al fiecărui om.

Fiecare dintre aceşti trei factori joacă un rol esenţial în relaţia cu alimentele şi explică motivul pentru care anumite persoane au tendinţa de a mânca prea mult, relatează dailymail.co.uk.

Cercetătorii britanici au identificat trei tipuri principale de persoane: 

„pasionaţii de ospeţe” – care continuă să mănânce pentru că nu se satură niciodată

„pofticioşii în mod constant” – care se gândesc tot timpul la mâncare

„mâncătorii emoţionali” – care dau iama prin bucătărie atunci când întâmpină dificultăţi în viaţă.

Potrivit autorilor acestui studiu, coordonat de Susan Jebb, specialist guvernamental în nutriţie şi profesor la Universitatea Oxford, şi Giles Yeo, profesor de genetică la Universitatea Cambridge, fiecare dintre cele trei grupuri de persoane reacţionează diferit faţă de diverse diete.

Teoria a fost testată pe un eşantion de 75 de voluntari – câte 25 de persoane în fiecare grup – pe parcursul a trei luni, în vara anului 2014.

Rezultatele şi concluziile studiului urmează să fie expuse pe larg în emisiunea de televiziune „Horizon”, ce va fi difuzată de postul BBC2 pe 12 ianuarie.

Autorii studiului spun că persoanele din primul grup („feasters” în limba engleză, n.r.) nu produc în organismul lor cantităţi suficiente de GLP1, un hormon care induce creierului senzaţia de saţietate.

Medicul Christoffer R. Van Tulleken, care este şi un apreciat prezentator de televiziune şi va prezenta emisiunea „Horizon”, a explicat: „Dacă sunteţi o persoană care mănâncă tot ce găseşte prin cămară şi nu simte niciodată că s-a săturat, atunci există riscul să fiţi un «pasionat de ospeţe». În al doilea rând, ştim deja că anumiţi oameni prezintă un factor de risc genetic pentru a deveni supraponderali. Nu există o singură genă vinovată de acest fapt, ci mai multe. Unele influenţează personalitatea, altele apetitul, iar altele voinţa. Persoanele care prezintă multe astfel de «gene ale obezităţii» sunt incluse în categoria «pofticioşilor în mod constant».

Maeştrii bucătari şi pasionaţii de gastronomie se înscriu cel mai adesea în această categorie, a precizat acelaşi medic britanic.

„În final, am observat că anumiţi oameni îşi administrează singuri un fel de «tratament medical» cu ajutorul mâncării. Ei mănâncă atunci când sunt nefericiţi. Le spunem «mâncători emoţionali»”, a adăugat profesorul Van Tulleken.

După identificarea celor trei grupuri, cercetătorii au creat diete diferite pentru fiecare dintre ele.

Cei din primul grup au primit o dietă ce a fost concepută pentru a stimula concentraţia din organism a unui hormon prin intermediul unor alimente bogate în proteine, precum carne, peşte şi leguminoase şi prin eliminarea din alimentaţie a carbohidraţilor, existenţi în pâinea albă şi cartofi.

Voluntarii din al doilea grup au primit „dieta 5:2”, bazată pe un număr de doar 800 de calorii pe zi, timp de două zile, în fiecare săptămână. În celelalte cinci zile, voluntarii din acest grup puteau să mănânce orice doreau.

Persoanele din al treilea grup au fost înscrise în programe educative de tip „Weight Watchers” („Supraveghetorii greutăţii corporale”), întrucât autorii studiului au considerat că aceşti voluntari aveau de fapt nevoie de un sprijin de ordin social pentru a preveni alimentaţia compulsivă.

Sursa: MEDIAFAX

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Testele pe animale, promițătoare pentru reîntinerirea inimii, chiar și după un atac de cord
Testele pe animale, promițătoare pentru reîntinerirea inimii, chiar și după un atac de cord
Educația, ocupația și averea influențează riscul de deteriorare cognitivă
Educația, ocupația și averea influențează riscul de deteriorare cognitivă
Test de cultură generală. Cât cântărește atmosfera Pământului?
Test de cultură generală. Cât cântărește atmosfera Pământului?
Invenția neobișnuită care extrage CO2 din atmosferă și îl transformă în combustibil
Invenția neobișnuită care extrage CO2 din atmosferă și îl transformă în combustibil
Motivul pentru care autoritățile suedeze anulează proiectele eoliene din Marea Baltică
Motivul pentru care autoritățile suedeze anulează proiectele eoliene din Marea Baltică
Cum s-a vândut comuniştilor masonul şi marele scriitor Sadoveanu. Apoi a asistat impasibil la închiderea în puşcării „a fraţilor săi”
Cum s-a vândut comuniştilor masonul şi marele scriitor Sadoveanu. Apoi a asistat impasibil la închiderea în puşcării ...
Universitățile din Anglia cresc taxele pentru studenți pentru prima oară în aproape un deceniu
Universitățile din Anglia cresc taxele pentru studenți pentru prima oară în aproape un deceniu
Cum explică oamenii de știință legătura dintre depresie și temperatura corpului?
Cum explică oamenii de știință legătura dintre depresie și temperatura corpului?
Ucraina acuză Google că ar fi dezvăluit poziția unor obiective militare
Ucraina acuză Google că ar fi dezvăluit poziția unor obiective militare
Un nou tratament promițător pentru cel mai mortal tip de cancer cerebral
Un nou tratament promițător pentru cel mai mortal tip de cancer cerebral
Un fizician susține că un alt univers ar fi existat înainte de Big Bang
Un fizician susține că un alt univers ar fi existat înainte de Big Bang
Quincy Jones, omul care știut să facă totul mai bine decât oricine altcineva din divertisment. Producătorul lui Michael Jackson și al lui Frank Sinatra
Quincy Jones, omul care știut să facă totul mai bine decât oricine altcineva din divertisment. Producătorul lui Michael ...
Consumul de alcool la animale ar fi mai frecvent decât s-a crezut până acum
Consumul de alcool la animale ar fi mai frecvent decât s-a crezut până acum
DESCOPERĂ.ro, alegerea numărul 1 pentru pasionații de Știință și Tehnologie din România!
DESCOPERĂ.ro, alegerea numărul 1 pentru pasionații de Știință și Tehnologie din România!
Sarcina poate trezi virusuri străvechi din ADN
Sarcina poate trezi virusuri străvechi din ADN
Cardiologul Stanislav Rurac vorbește despre dieta pentru o inimă sănătoasă: „SĂ BEM SAU NU vin roșu și cafea” | Altceva cu Adrian Artene
Cardiologul Stanislav Rurac vorbește despre dieta pentru o inimă sănătoasă: „SĂ BEM SAU NU vin roșu și cafea” ...
Știai că gustul mâncării depinde de cum este tăiată?
Știai că gustul mâncării depinde de cum este tăiată?
Test de cultură generală. Care este diferența dintre arta modernă și arta contemporană?
Test de cultură generală. Care este diferența dintre arta modernă și arta contemporană?