Fantomele abisului: a fost descoperit peştele care trăieşte la cea mai mare adâncime în ocean (VIDEO)
Peştele face parte din familia Liparidae, ale cărei specii sunt adaptate la viaţa la mari adâncimi. Este, până în prezent, specia de peşte care deţine „recordul” de adâncime: 8143 m.
Totuşi, acest peşte, observat în cursul unei expediţii întreprinse în Pacific de cercetători de la University of Hawaii şi University of Aberdeen, care au studiat fauna din Groapa Marianelor, are o formă a corpului diferită de cea a altor specii din aceeaşi familie. Are înotătoare mari, transparente, franjurate, şi o coadă asemănătoare cu cea a unui ţipar.
Viaţa la adâncimi atât de mari, unde presiunile sunt enorme, este o provocare pentru animale, deoarece aceste presiuni uriaşe stânjenesc funcţia muşchilor şi a nervilor şi distorsionează configuraţia proteinelor, tulburând funcţionarea enzimelor necesare proceselor vitale.
Cum reuşesc peştii abisali să supravieţuiască în aceste condiţii extreme? În 1999, Paul Yancey de la Whitman College, SUA, a descoperit un mecanism fiziologic care împiedică deformarea moleculelor proteice la peştii abisali. Este implicat în acest proces un compus numit oxid de trimetilamină (TMAO), care reglează concentraţia substanţelor dizolvate din celule.
Nivelul de TMAO este cu atât mai ridicat cu cât o specie trăieşte la adâncimi mai mari, dar există o limită a cantităţii de TMAO pe care o poate conţine o celulă, ceea ce limitează, astfel, şi adâncimea la care pot trăi peştii.
Oamenii de ştiinţă au calculat că adâncimea maximă la care ar putea trăi peştii, având în vedere nivelul de TMAO, ar fi de 8.200 de metri – foarte aproape de ceea ce arată şi observaţiile de până acum. Noul record de adâncime pentru un peşte – 8.143 m – se încadrează în această limită.
Sursa: New Scientist