Home » D:News » Ce cred experţii despre situaţia României şi la ce se aşteaptă în viitor?

Ce cred experţii despre situaţia României şi la ce se aşteaptă în viitor?

Ce cred experţii despre situaţia României şi la ce se aşteaptă în viitor?
Publicat: 20.12.2014
Percepţia analiştilor financiari asupra economiei României s-a îmbunătăţit considerabil în decembrie atât în ceea ce priveşte situaţia economică actuală, cât şi evoluţia din următoarele şase luni, în ton cu aşteptările privind întreaga regiune din Europa Centrală şi de Est, potrivit datelor ZEW.

Indicele care măsoară percepţia experţilor financiari privind starea actuală a economiei României a urcat cu 17,5 puncte în decembrie, de la minus 0,1 puncte în luna anterioară, se arată într-un sondaj întocmit de institutul german de cercetare ZEW, în colaborare cu grupul austriac Erste.

În ceea ce priveşte perspectivele economiei locale pentru pentru următoarele şase luni, acestea s-au îmbunătăţit cu 9,7 puncte, indicele urcând de la 23,6 la 33.3 puncte în decembrie.

România a se situează pe poziţia a cincea în clasamentul pe regiune privind aşteptările economice în următoarea jumătate de an, în coborâre cu două locuri faţă de noiembrie. Primele patru locuri sunt ocupate, în ordine, de Slovacia, Austria, Polonia şi Croaţia.

Perspectivele bursei de la Bucureşti s-au îmbunătăţit în această lună, iar indicatorul care măsoară aşteptările pentru indicele BET a consemnat un avans de 24,2 puncte, la 66,6 puncte.

Şi aşteptările pentru evoluţia leului au urcat substanţial, ajungând la 27,4 puncte, de la 3,3 puncte în noiembrie.

La sondajul pentru luna decembrie au participat 52 de analişti financiari din Europa Centrală şi de Est şi 13 din Turcia. Regiunea Europa Centrală şi de Est include, în sondajul ZEW, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Ungaria, Polonia, România, Serbia, Slovacia, Slovenia şi Turcia.

Europa Centrală şi de Est a înregistrat o îmbunătăţire a perspectivelor privind evoluţia economiei în următoarele şase luni, indicele regiunii avansând cu 18 puncte, la 30,5 puncte. Indicatorul pentru situaţia actuală a regiunii a urcat de la -12,6 puncte la 4,4 puncte.

În privinţa zonei euro, analiştii anticipează o revenire a economiei pe termen scurt, indicatorul urcând cu 25,7 puncte, la 41,5 puncte.

Sursa: MEDIAFAX

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase