SpaceX va încerca aterizarea unei rachete pe o platformă maritimă fixă
SpaceX a lucrat la dezvoltarea unei tehnologii care să permită readucerea la sol a rachetelor sale, în stare intactă, pentru a putea fi refolosite, procedură care ar trebui să reducă masiv costurile de operare a acestora.
Rachetele Falcon au fost testate privind revenirea pe Terra prin prăbuşirea într-un ocean, în septembrie 2013 şi de două ori în 2014, demonstrându-şi capacitatea de a reporni motoarele, de a se poziţiona cu vârful în sus şi de a lansa „picioarele” necesare aterizării.
Dar, de fiecare dată, rachetele s-au răsturnat şi au căzut în ocean. „Readucerea pe Terra a unui obiect din spaţiu este o provocare, dar readucerea primului etaj al unei rachete Falcon 9 pentru o aterizare la punct fix prezintă o serie de obstacole suplimentare”, a declarat SpaceX.
„Cu o înălţime comparabilă cu cea a unei clădiri cu 14 etaje şi zburând cu viteză de peste 2.000 de kilometri pe oră, stabilizarea primului etaj al unei rachete Falcon 9 pentru revenirea la sol este comparabilă cu încercarea de a ţine în echilibru o mătură de cauciuc în timpul unei furtuni”, a explicat SpaceX.
Compania evaluează şansele de succes la circa 50%. „Deşi probabilitatea de succes este mică, ne aşteptăm să obţinem date foarte importante pe care să le folosim la viitoarele teste privind revenirea pe Terra, pe uscat”, a mai informat compania americană.
Lansarea este programată pentru ora 20.22, ora României, de la baza aeriană de la Cape Canaveral din Florida.
După ce se va separa de capsula pe care o transportă şi de etajul superior, primul etaj al rachetei Falcon 9 va încerca să scadă viteza de cădere prin atmosferă prin reaprinderea de trei ori a motoarelor Merlin şi poziţionarea cu ajutorul unor aripioare de control al traiectoriei.
Punctul de aterizare este o platformă plutitoare special realizată, care va fi poziţionată în Oceanul Atlantic, la circa 322 de kilometri nord-est de Cape Canaveral.
Deşi această barjă are o serie de propulsoare care să îi asigure stabilitatea, ea nu va fi ancorată. „Găsirea ţintei devine foarte dificilă”, a spus SpaceX.
Sursa: Mediafax