Cercetătorii au descoperit o nouă categorie de anticorpi naturali pentru Febra Dengue
Febra Dengue, denumită şi „gripa tropicală”, este o maladie infecţioasă transmisă de ţânţari, aflată la originea unui număr de 50 de milioane – 100 de milioane de infecţii (cu o gravitate variabilă) în fiecare an, potrivit estimărilor furnizate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).
Ea se extinde geografic, ameninţând de acum înainte sudul Statelor Unite şi Australia, în timp posibila ei propagare în sudul Europei constituie un subiect care îi preocupă pe cercetători.
Doar în anul 2014, „aproape 850.000 de cazuri de febră Dengue au fost înregistrate pe întreg continentul americani şi peste 470 de persoane au murit din cauza ei”, afirmă Organizaţia Panamericană a Sănătăţii (OPS), afiliată OMS.
Potrivit revistei specializate Nature Immunology, cercetătorul Gavin Screaton de la Imperial College London şi colegii săi au identificat anticorpii care sunt capabili să neutralizeze cele patru forme ale virusului Dengue, inclusiv cel prezent la ţânţarii cu rol de vector.
Cercetătorii britanici au analizat un larg eşantion de anticorpi monoclonali dirijaţi contra febrei Dengue şi provenind de la pacienţi infectaţi.
Noua clasă de anticorpi, care s-au dovedit deosebit de eficienţi pentru a neutraliza virusul, se ataşează de structura prezentă pe suprafaţa externă a fiecăruia dintre cele patru tipuri ale virusului.
Această descoperire ar putea deschide drumul către obţinerea unui vaccin universal contra febrei Dengue, notează editorii publicaţiei citate.
Două companii dezvoltă în prezent un vaccin contra febrei Dengue, Takeda şi Sanofi-Pasteur, iar vaccinul celei din urmă, dirijat contra celor patru tulpini virale, se află într-o stare mai avansată.
Peste 2,5 miliarde de persoane, adică peste 40% din populaţia mondială, sunt de acum înainte expuse în faţa riscului de infectare cu virusul febrei Dengue, potrivit OMS.
Sursa: Mediafax