CONCERTUL GÂNDUL DE CRĂCIUN, LA ATENEUL ROMÂN. Alexandru Tomescu urcă pe scenă alături de Cristian Mandeal
Primul Concert Gândul de Crăciun va fi organizat la Ateneul Român. Pe 15 decembrie, de la ora 19:00, gândul aduce cei mai buni artişti clasici ai României sub cupola Ateneului pentru o seară de neuitat. O seară de la finalul unui an, în care am făcut campanii memorabile care au schimbat percepţii şi sisteme, am susţinut că binele şi frumosul pot să iasă la suprafaţă dacă există suficient de mulţi oameni care cred că se poate. Şi s-a putut. O seară care să ne aducă aminte de valori şi de lucrurile în care credem cu adevărat.
La ora 19:00, pe scenă va urca violonistul Alexandru Tomescu, artistul catalogat de presa internaţională drept un „superstar al vioarei” (Berliner Morgenpost). De-a lungul timpului, Tomescu a concertat în săli celebre ale principalelor metropole ale muzicii: Carnegie Hall (New York), Walt Disney Concert Hall (Los Angeles), Théâtre des Champs Elysées (Paris) şi Concertgebouw (Amsterdam). Pasionat în egală măsură de muzica de cameră, Alexandru Tomescu a evoluat mai întâi în Romanian Piano Trio (2005-2010), iar din 2011 este prim violonist al Cvartetului Ad Libitum, ansamblu cameral de prestigiu, cu o istorie de peste 25 de ani.
Informaţii despre achiziţionarea biletelor găsiţi aici.
FOTO: Mediafax (Diana Iurkiewicz)
Evenimentul va aduce în faţa publicului şi Orchestra Română de Tineret, ce reuneşte unii dintre cei mai valoroşi artişti din întreaga ţară. Ansamblul a cunoscut o evoluţie fulminantă: apariţii de mare succes pe scena Ateneului Român, concertul extraordinar „Eurovision – Tineri muzicieni”, prezenţe în cadrul Festivalului Internaţional „George Enescu” (2011 şi 2013 ), concerte la Paris şi Strasbourg, în cadrul unui proiect cultural european (2012), Roma şi Ravello – Italia( 2013).
În noiembrie 2011, a devenit membru al Federaţiei Europene a Orchestrelor Naţionale de Tineret (European Federation of National Youth Orchestras).
FOTO: orchestratineret.ro
La pupitrul dirijorului se va afla Cristian Mandeal. În cei aproape 40 de ani de activitate dirijorală neîntreruptă, Mandeal şi-a exercitat profesia atât în România, cât şi în străinătate. A studiat la Conservatorul „Ciprian Porumbescu”, completându-şi ulterior studiile la Berlin (cu Herbert von Karajan, în 1980) şi München (cu Sergiu Celibidache, în 1990).
A fost dirijor al filarmonicilor din Târgu Mureş (1977 – 1980), Cluj (1980 – 1987) şi Bucureşti (1987 – 2009) şi director artistic al Festivalului şi Concursului Internaţional „George Enescu”, ediţiile din 2001 şi 2003.
În străinătate, Cristian Mandeal a dirijat sute de concerte ca invitat a zeci de orchestre, pe 4 continente, în 35 de ţări şi 31 de capitale. A participat la multe festivaluri internaţionale de prestigiu în compania celor mai reputaţi artişti contemporani. Mandeal a fost director artistic la Northern Israelian Orchestra – Haifa (1999 – 2002) şi la Orchestra Naţionala Bască – San Sebastian (2001 – 2008), dirijor permanent la „Orchestra Haydn” di Bolzano e Trento (2000 – 2003); dirijor oaspete principal al Orchestrei „Halle” Manchester (2003 – 2008) – primul deţinător al acestui titlu în întreaga existenţă de 150 de ani a acestei orchestre, al Filarmonicii din Belgrad (stagiunea 2006 – 2007) şi al Filarmonicii din Copenhaga (2006 – prezent).
FOTO: Romi Drăghici
Soprana Crina Zancu va fi, de asemenea, invitata Concertului de Crăciun organizat de gândul. Absolventă a Conservatorului din Bucureşti, artista a participat la cursuri de măiestrie susţinute de Ionel Pantea (la Budapesta) şi de Eugenia Moldoveanu. Tot în anul 2000, Crina Zancu a obţinut Premiul I la Concursul Naţional de Interpretare Eugenia Moldoveanu.
A susţinut concerte în aer liber, în Piaţa Constituţiei (2003, 2004) şi Piaţa Universităţii (2003), iar din anul 2003 a devenit prim-solistă a Teatrului Naţional de Operetă Ion Dacian din Bucureşti. Din anul 2006, Crina Zancu este solistă la Opera Naţională Bucureşti.
FOTO: oradeaphilharmony.com
Spectatorii îl vor asculta şi pe pianistul Andrei Licareţ. De la debutul său în anul 1993 cu orchestra „Jeunesses Musicales”, artistul a acumulat un cast repertoriu. A susţinut de-a lungul timpului numeroase recitaluri şi concerte cu reputate orchestre din ţară şi străinătate, sub bagheta unor mari dirijori precum Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Jin Wang, Arnold Ostman, Arie Vardi. A cântat pe scene din Praga, Berlin, Madrid, Istanbul, Salonic şi Paris.
FOTO: boccherini.it
Mai multe detalii despre Concertul de Crăciun de la Ateneul Român sunt disponibile aici.