Românii – fruntaşii Europei la consumul de cartofi. Ce spun specialiştii despre calitatea cartofilor pe care îi mâncăm?

09 12. 2014, 00:00

„Românul consumă, în medie, 94 de kilograme de cartofi pe an. Cartoful este a doua pâine a românului. Din păcate, însă, din cauza nivelului scăzut de trai, mulţi români mănâncă cartofii cu pâine. Când mănânci cartofi, nu mai trebuie să mănânci pâine, pentru că îngraşă”, a declarat agenţiei MEDIAFAX Gheorghe Boţoman, preşedintele Federaţiei Naţionale a Cartofului.

El spune că, din păcate, un sfert din cartofii consumaţi de români sunt de o calitate culinară mai proastă. Aceştia provin din import şi sunt mai mari decât cartofii obişnuiţi.

„Cartofii cu diametrul mai mare de 8 centimetri se vând pe nimic în străinătate, cu 35-40 de euro tona. Nu sunt toxici, nu sunt stricaţi, dar au mai puţine calităţi culinare. Sunt mai puţin gustoşi, pentru că au o cantitate mai mare de apă. Românul, dacă îl vede mare, crede că e bun”, a mai spus Boţoman.

Acesta a afirmat că aproximativ un sfert din cartofii existenţi pe piaţă se încadrează în această categorie şi provin din import.

Din cauza importurilor masive din ultima perioadă, producătorii sunt presaţi să reducă preţurile pentru a putea face faţă concurenţei.

„Preţul cartofului la producător este foarte mic, de 0,4-0,5 lei pe kilogram. Vin foarte multe importuri, mai ales din Polonia, la preţuri mici, fără taxe şi fără facturi. Vrem şi noi să se reducă TVA la cartofi”, a mai spus reprezentantul federaţiei.

Sursa: MEDIAFAX