„Omenirea trăieşte acum la limită”. Avertismentul savanţilor privind riscul unui impact devastator
Pe 30 iunie 2015 va fi organizat şi un eveniment de mare amploare, menit să informeze lumea asupra pericolului pe care îl constituie asteroizii nedetectaţi.
Asteroid Awareness Day, cum va fi numit acest eveniment care va fi difuzat în direct în întreaga lume, va coincide cu aniversarea fenomenului Tunguska, din 1908, când un meteorit deasupra unei păduri din Siberia, distrugând vegetaţia pe 2.000 de km pătraţi.
Experţii cer un interes mai mare din partea autorităţilor pentru monitorizarea acestor obiecte periculoase care se află în apropierea Pământului.
În orice moment, un asteroid care nu a fost detectat s-ar putea prăbuşi pe planeta noastră, provocând distrugeri uriaşe.
Pericolul este real, după cum putem deduce în urma unor incidente minore, dar îngrijorătoare, similare exploziei de la Celiabinsk din februarie 2013, când explozia unui meteorit a provocat grave daune materiale şi rănirea a peste 1.600 de persoane.
Cercetătorul Brian May avertizează că oamenii trăiesc acum la limită, pentru că un singur impact de acest fel poate duce la dispariţia speciei noastre.
Soluţii există, spune astronautul Ed Lu: avem tehnologia necesară pentru a devia asteroizii periculoşi, dar numai dacă ei vor fi detectaţi cu ani de zile înainte de impact.
În prezent, NASA are un sistem alcătuit din mai multe telescoape prin care monitorizează traiectoria astreoizilor.
Anul acesta, un studiu realizat de Fundaţia B612 a demonstrat că riscul unui impact este de 10 ori mai mare decât era estimat iniţial. Între anii 2000-2013 au fost înregistrate 26 de explozii provocate de impactul cu asteroizi.
Sursa: Daily Mail