Artistul, un om primitiv din specia Homo erectus, era dreptaci şi a folosit pentru a realiza desenele un dinte de rechin.
Desenul în zig-zag a fost făcut pe o scoică descoperită pe malul unui râu din Insula Java şi poate rescrie modul în care antropologii gândesc evoluţia şi creativitatea omului.
Colin Renfrew, arheolog la Universitatea Cambridge, spune că este prima dovadă de artă abstractă din lume şi are o importanţă extraordinară.
Scoica a fost descoperită în anul 1890, de geologul olandez Eugene Dubois, alături de alte fosile de animale şi oase de Homo erectus.
Timp de un secol, scoica a fost expusă într-un muzeu din Leiden, Olanda, fiind redescoperită acolo de un doctorand de la Universitatea Australiană din Canberra, Stephen Munro.
Analizând mai atent socica, el şi colegii săi, alături de curatorii olandezi, au aflat că scoica fusese îngropată în pământ în urmă cu 430.000-540.000 de ani.
Cercetătorii cred că locul în care trăiau acei oameni primitivi a fost probabil îngropat brusc, în urma unei inundaţii sau erupţii vulcanice.
Spre deosebire de uneltele găsite alături, această scoică nu pare să fi avut o funcţie clară, practică.
Descoperirea este uimitoare, pentru că până acum antropologii credeau că Homo sapiens este prima specie care a produs artă abstractă şi obiecte fără funcţii practice.
Este posibil ca desenul să fi avut o anumită semnificaţie pentru cel care l-a realizat, dar esenţial este că acel obiect există şi nu a avut legătură cu lupta pentru supravieţuire.
Sursa: New Scientist