Cosmonautul Dumitru Prunariu, distins cu titlul de Doctor Honoris Causa la Universitatea Babeş-Bolyai
Titlul de Doctor Honoris Causa acordat de UBB Cluj-Napoca i-a fost înmânat, miercuri, lui Dumitru Prunariu, în urma propunerii formulate de reprezentanţii Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Mediului, în cadrul unei ceremonii care a avut loc în Aula Magna a universităţii, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Decanul Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Mediului, Alexandru Ozunu, a citit Laudatio pentru Dumitru Prunariu şi a spus că titlul de Doctor Honoris Causa i-a fost acordat acestuia „pentru implicarea în organizaţii naţionale şi internaţionale, invitat permanent în cadrul celor mai importante manifestări internaţionale care militează la nivel mondial pentru utilizarea paşnică a spaţiului extraterestru”.
„Dumitru Prunariu s-a remarcat prin activitatea ştiinţifică şi managerială în acest domeniu, iar graţie domniei sale România a devenit mai cunoscută în lume şi parte a unor organisme de decizie în domeniu. Titlul îi este acordat şi în semn de consideraţie a meritelor sale pentru ştiinţa românească. Prunariu înseamnă pentru tineri un etalon de a-şi împlini visul”, a afirmat Ozunu.
La rândul său, rectorul UBB, Ioan Aurel Pop, a spus că Prunariu se află printre cei 550 de oameni din lume care au zburat în spaţiu, având numărul 103.
Dumitru Prunariu a afirmat, după primirea titlului, că pledează pentru călătorii în spaţiu cu echipaj uman, susţinând că explorarea spaţiului cosmic ajută la extinderea tehnologiilor, la progres.
„Următorul pas al omenirii în spaţiu va fi pe planeta Marte, care a fost întotdeauna o sursă de inspiraţie pentru oamenii de ştiinţă, dar un zbor spre Marte nu va putea fi realizat înainte de anul 2030”, a spus Prunariu, care a adăugat că primirea titlului din partea UBB îl onorează.
Întrebat de jurnalişti când crede că un român va mai zbura în spaţiul cosmic, Dumitru Prunariu a afirmat că acest lucru este „greu de spus”.
„Beneficiem de privilegiul de a fi membri plini ai Agenţiei Spaţiale Europene, în cadrul căreia putem participa la următoarele faze de selecţie pentru astronauţi, dar când vor avea loc acestea nu este stabilit. Ultima selecţie a avut loc în 2009 unde, din 8.400 de candidaţi, au fost aleşi 6, din care 3 au zburat în spaţiul cosmic”, a subliniat Prunariu.
Dumitru Prunariu s-a născut în 27 septembrie 1952, la Braşov, şi a absolvit în 1976 Facultatea de Aeronave a Institutului Politehnic din Bucureşti.
În perioada 1978-1981 a urmat cursuri de pregătire pentru zboruri cosmice pilotate pe nave sovietice de tip „Soiuz” şi laboratoare de tip „Saliut”, la Centrul de pregătire a cosmonauţilor „Iuri Gagarin” de lângă Moscova.
În 14 mai 1981, Dumitru Prunariu a participat la primul zbor cosmic româno-sovietic, devenind primul cosmonaut român, şi a decolat în spaţiu la bordul navei „Soiuz 40”. El a stat în spaţiu opt zile, alături de cosmonautul rus Leonid Popov, şi a revenit pe Pământ în 22 mai 1981.
După Revoluţia din 1989, Dumitru Prunariu a deţinut funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie al Agenţiei Spaţiale Române.
De asemenea, a fost preşedintele Comitetului pentru utilizarea paşnică a spaţiului extra-atmosferic, în prezent fiind membru corespondent al Academiei Internaţionale de Astronautică şi membru de onoare al Academiei Române.
Sursa: Mediafax