Găurile negre supermasive sunt aliniate una faţă de altă pe o distanţă de miliarde de ani-lumină.
Cercetătorii au observat quassarii, care sunt galaxii ce au în centrul lor găuri negre supermasive. Ele strălucesc mai mult decât toate stelele din galaxie luate împreună.
Analizând datele de la Very Large Telescope din Chile, o echipă de astronomi de la Universitatea Liege din Belgia a remarcat că axele de rotaţie a găurilor negre din aceşti quassari sunt paralelă între ele, pe distanţe uriaşe.
Aceste găuri negre sunt înconjurate de discuri rotitoare formate din materie extrem de fierbinte, care este deseori aruncată la mari distanţe în spaţiu.
Astronomii belgieni au cercetat 93 de quassari, care formează grupuri uriaşe, ce se întind pe distanţe de miliarde de ani-lumină.
Astfel, deşi distanţa dintre aceştia quassari estre foarte mare, axa de rotaţie a găurilor negre din centrul lor este paralelă cu axa celorlalte.
Toate axele fiind determinate de forma pe care o are structura din care fac parte respectivii quassari: o structură longitudinală va determina axa de rotire longitudinală pentru toate aceste găuri negre.
Observând distribuţia galaxiilor în Univers, cercetătorii au remarcat că acestea nu sunt răspândite uniform. Există viduri întinse, unde sunt foarte puţine galaxii, iar în alte regiuni galaxiile formează grupuri şi filamente enorme, alcătuind o structură complexă, bizară.
Experţii spun că probabilitatea ca alinierea axei găurilor negre să fie o pură întâmplare este mai mică de 1%.
Profesorul Dominique Sluse, unul din autorii studiului, spune că această descoperire indică prezenţa în Univers a unui „ingredient lipsă”, care nu este cunoscut în actualele modele ale cosmosului.
Sursa: Daily Mail