Ce-i fac biscuiţii şi prăjiturile creierului tău?
Grăsimile trans sunt utilizate atât în fabricile de alimente procesate, cât şi în restaurante, pentru a îmbunătăţi textura, durata de păstrare a produselor sau gustul.
Aceste grăsimi sunt obţinute adăugând hidrogen uleiurilor vegetate, pentru a le solidifica, de unde şi numele de grăsimi parţial hidrogenate.
Studii anterioare descoperiseră corelaţii între consumul de grăsimi trans, pe de o parte, şi greutate corporală mai mare, risc sporit de boli de inimă şi o agresivitate crescută, pe de altă parte.
Un studiu realizat pe 1000 de bărbaţi cu vârsta sub 45 de ani a arătat că aceia care consumau cele mai mari cantităţi de grăsimi trans au obţinut cele mai mici scoruri la un test de memorie ce presupunea reţinerea unor cuvinte. Cei care consumau cantităţile cele mai mari de grăsimi trans şi-au reamintit, în medie, cu 11 cuvinte mai puţin (reprezentând un rezultat cu aproximativ 10% mai slab) decât cei consumau cele mai mici cantităţi de asemenea grăsimi. Corelaţia s-a menţinut chiar şi după ce au fost luate în considerare deosebirile legate de vârstă, educaţie sau eventuala prezenţă a depresiei.
Problemele de memorie constatate la cei care consumă cantităţi mari de grăsimi trans reprezintă un nou semnal îmgrijorător, mai ales că, aşa cum subliniază conducătorul studiului, dr. Beatrice Golomb, de la University of California, San Diego, această corelaţie a fost constatată la bărbaţi tineri şi de vârstă mijlocie, aflaţi într-o perioadă a vieţii deosebit de importantă în ceea ce priveşte munca şi construirea unei cariere.
„După cum le spun şi pacienţilor mei, grăsimile trans măresc durata de viaţă a alimentelor, dar micşorează durata de viaţă a oamenilor”, spune specialistul.
Sursa: Mail Online