Conform unui studiu recent, în timpul unui sărut care durează 10 secunde, partenerii schimbă între ei 80 de milioane de bacterii orale. Astfel, cei care se sărută de cel puţin 9 ori pe zi ajung să aibă culturii bacteriene similare.
În trupul nostru şi pe suprafaţa lui trăiesc peste 100 trilioane de microorganisme. Ele ne ajută să digerăm hrana şi ne asigură sistemul imunitar, iar fără acestea nu am putea trăi.
Doar în gură avem 700 de tipuri de bacterii, care sunt influenţate de gene, de dietă, dar şi de persoanele care ne sunt apropiate, cu care ne sărutăm.
Pentru studiu, cercetătorii de la Netherlands Organisation for Applied Scientific Research au lucrat cu 21 de cupluri. Voluntarii au completat chestionare în care au spus cât de des se sărută, cât durează un sărut şi apoi oamenii de ştiinţă au luat mostre de salivă, pentru a vedea care este cultura microbiană.
Ulterior, pentru a observa cum se face acest transfer de bacterii orale, un partener a fost rugat să consume o băutură cu probiotice, iar apoi să se sărute într-un mediu controlat.
Astfel, cercetătorii au constatat că în medie 80 de milioane de bacterii sunt transferate în timpul unui sărut lung, de 10 secunde.
Sărutul “franţuzesc”, care împlică acţiunea limbii şi schimb de salivă, este un ritual de curtare specific oamenilor şi apare în 90% din culturile din întreaga lume, spune coordonatorul studiului, Remco Kort.
Sursa: Science Alert