Home » D:News » Avem neuroni specializaţi pentru fiecare tip de gust

Avem neuroni specializaţi pentru fiecare tip de gust

Avem neuroni specializaţi pentru fiecare tip de gust
Publicat: 12.11.2014
Creierul are neuroni specializaţi pentru fiecare dintre cele cinci categorii de gust - sărat, amar, acru, dulce şi umami -, potrivit unui studiu al cercetătorilor americani, care ar trebui să pună capăt anilor de dezbateri despre cum percepe creierul gustul, informează bbc.com.

Studiul cercetătorilor de la Universitatea Columbia, publicat în revista Nature, a arătat că „senzorii” de pe limbă pentru fiecare gust au un omolog în creier, iar savanţii speră ca rezultatele cercetării vor ajuta la rezolvarea problemelor bătrânilor care îşi pierd simţul gustului.

Afirmaţia potrivit căreia gustul dulce este perceput doar cu vârful limbii este falsă. Fiecare dintre cele circa 8.000 de papile gustative aflate pe toată suprafaţa limbii este capabilă să simtă toate cele cinci gusturi. Fiecare papilă are însă celule specializate pentru fiecare dintre gusturi: sărat, amar, acru, dulce şi umami.

În momentul în care detectează un semnal, aceste celule trimit un mesaj către creier. Până acum, modalitatea în care creierul prelucrează aceste mesaje a fost mult discutată.

Cercetătorii de la Universitatea Columbia au modificat nişte şoareci astfel încât neuronii responsabili de gust să devină fluorescenţi când sunt activaţi. Apoi au urmărit cu ajutorul instrumentelor de analiză regiunile din creier responsabile cu gustul.

Şoarecii au fost apoi hrăniţi cu o serie de substanţe chimice pentru a declanşa senzorii de pe limbă pentru fiecare dintre cele cinci gusturi, în timp ce savanţii monitorizau răspunsul creierului.

Cercetătorii au descoperit o conexiune directă şi specializată între limbă şi creier.

„Celulele sunt bine reglate pentru fiecare gust în parte, astfel că există o potrivire foarte frumoasă între celulele din limbă şi semnalul pe care îl reprezintă în creier”, a declarat profesorul Charles Zuker pentru BBC News.

Descoperirea neagă ideea că celulele nervoase din creier reacţionează la gusturi multiple.

„În cazul persoanelor în vârstă, acestea nu se mai bucură atunci când mănâncă, nici nu vă daţi seama cât de rea este această situaţie. Credem că are o legătură cu celulele papilelor gustative de pe limbă”, a spus Zuker.

Celule suşă din limbă produc noi celule sensibile la gust la fiecare două săptămâni, dar acest proces devine din ce în ce mai greoi pe măsură ce organismul îmbătrâneşte.

„Descoperirile ne oferă o abordare nouă privind posibila rezolvare a acestei probleme, pentru că ne oferă o înţelegere clară a modului de funcţionare, astfel că vom putea găsi moduri de îmbunătăţire a acestei funcţii”, a mai spus profesorul Zuker.

Una dintre metode ar putea presupune creşterea capacităţii de reacţie a celulelor pentru ca acestea să trimită un semnal mai puternic către creier.

Sursa: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Cehov, marele scriitor răpus de o boală cumplită
Cehov, marele scriitor răpus de o boală cumplită
Reacția Chinei după ce serviciile de informații americane au transmis că este „mai probabilă” scurgerea COVID-19 dintr-un laborator chinez
Reacția Chinei după ce serviciile de informații americane au transmis că este „mai probabilă” scurgerea COVID-19 ...
Industriile care vor avea de suferit cel mai mult în următoarele luni
Industriile care vor avea de suferit cel mai mult în următoarele luni
Arheologii din Marea Britanie au descoperit „o benzinărie” de pe vremea romanilor
Arheologii din Marea Britanie au descoperit „o benzinărie” de pe vremea romanilor
(P) Competiții sportive neobișnuite – cum și unde sunt organizate
(P) Competiții sportive neobișnuite – cum și unde sunt organizate
Oamenii de știință au descoperit un scorpion rar în Columbia
Oamenii de știință au descoperit un scorpion rar în Columbia
A fost descoperită o fosilă veche de 9 milioane de ani a unui strămoș colosal al Marelui Rechin Alb
A fost descoperită o fosilă veche de 9 milioane de ani a unui strămoș colosal al Marelui Rechin Alb
Cel mai mare jaf dintr-o bancă din istorie
Cel mai mare jaf dintr-o bancă din istorie
Stéphane Breitwieser, unul dintre cei mai prolifici hoți de obiecte de artă din istorie. S-a bucurat de ideea de a fi „cel mai bogat om din Europa”
Stéphane Breitwieser, unul dintre cei mai prolifici hoți de obiecte de artă din istorie. S-a bucurat de ideea de a fi ...
(P) Optimizarea SEO sub lupă: Ce schimbări aduce inteligența artificială?
(P) Optimizarea SEO sub lupă: Ce schimbări aduce inteligența artificială?
Ingredientul principal din Ayahuasca, testat pe voluntari în cel mai mare experiment psihedelic de până acum
Ingredientul principal din Ayahuasca, testat pe voluntari în cel mai mare experiment psihedelic de până acum
Cercetătorii au creat mici arme anticancerigene care fac ca tumorile să se autodistrugă
Cercetătorii au creat mici arme anticancerigene care fac ca tumorile să se autodistrugă
Test de cultură generală. De ce sărbătorim zilele de naștere?
Test de cultură generală. De ce sărbătorim zilele de naștere?
Telescopul James Webb a surprins imagini „de vis” cu praful interstelar
Telescopul James Webb a surprins imagini „de vis” cu praful interstelar
Câți români s-au înscris până acum să voteze prin corespondență la alegerile prezidențiale
Câți români s-au înscris până acum să voteze prin corespondență la alegerile prezidențiale
Care sunt cele mai mari pericole pentru economia României în 2025?
Care sunt cele mai mari pericole pentru economia României în 2025?
Testele ADN au elucidat o crimă veche de aproape 50 de ani
Testele ADN au elucidat o crimă veche de aproape 50 de ani
Martha Bibescu, frumoasa prinţesă cu nenumăraţi amanţi. Ce s-a întâmplat atunci când unul dintre iubiţii ei, spion, i-a încredinţat nişte documente secrete
Martha Bibescu, frumoasa prinţesă cu nenumăraţi amanţi. Ce s-a întâmplat atunci când unul dintre iubiţii ei, spion, ...