Home » D:News » O boala ciudată îi permite unei femei să-şi transforme corpul într-o operă de artă (VIDEO)

O boala ciudată îi permite unei femei să-şi transforme corpul într-o operă de artă (VIDEO)

O boala ciudată îi permite unei femei să-şi transforme corpul într-o operă de artă (VIDEO)
Publicat: 12.11.2014
Boala se numeşte urticarie dermatografică sau dermografism şi se caracterizează printr-o sensibilitate marcată a pielii la atingeri: atunci când o persoană ce suferă de dermografism se scarpină, de pildă, pielea se irită şi se umflă exact pe urmele lăsate de degete. Cea mai celebră persoană care suferă de această afecţiune este Ariana Page Russell, din New York, care a reuşit să îşi transforme problema medicală într-un demers artistic.

Boala afectează 4-5% din populaţia lumi, iar cauzele ei nu sunt cunoscute. Se crede că manifestările ei se datorează unor celule numite mastocite, aflate în piele, care eliberează histamine chiar în lipsa unor substanţe antigenice, ci la simpla atingere, datorită unei sensibilităţi anormal de mari, înnăscute, a membranei acestor celule. Ca urmare, pielea prezintă, pentru scurt timp, o reacţie de tip alergic.

Boala nu este contagioasă şi nici periculoasă pentru cei care o au; umflăturile persistă de obicei maximum 30 de minute şi nu sunt dureroase.

Urticaria dermatografică a devenit mai cunoscută de când o femeie din New York, Ariana Page Russell, a abordat „artistic” această afecţiune, de care suferă ea însăşi, transformându-şi corpul într-o „pânză” pe care pictează orice doreşte.

Cu ajutorul unei tije metalice, ea îşi trasează pe corp modele decorative sau litere, iar pe urmele lăsate de instrument, piele se umflă şi se înroşeşte, dând naştere unor „creaţii artistice” efemere, pe care Ariana le fotografiază, postând apoi imaginile pe site-ul ei. Imaginile sunt şi printate la dimensiuni mari, putând fi achiziţionate sub această formă.

„Unii cred că e destul de ciudat ceea ce fac. Alţii cred ca este frumos sau interesant… sau dezgustător”, a spus Ariana, într-un interviu.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase