Datele referitoare la anii 1975-2010 arată că, în SUA, numărul cazurilor de cancer de colon la persoanele de peste 50 de ani s-a redus în ultimele 3 decenii, dar a crescut la cei de 20-49 de ani, cea mai mare creştere înregistrându-se în grupa de vârstă 20-34 de ani; pe baza acestor cifre, este de aşteptat ca incidenţa acestui tip de cancer să crească foarte mult în rândul adulţilor mai tineri, spun autorii studiului, publicat în Journal of the American Medical Association.
Până în 2020, incidenţa cancerului de colon la americanii cu vârsta de 20-34 de ani va creşte cu 37,8%, iar până în 2030, cercetătorii prevăd o creştere cu 90% faţă de cifra actuală.
În schimb, va descreşte incidenţa acestui cancer la persoanele de peste 50 de ani.
Un rol important în creşterea numărului de cazuri de cancer de colon la tineri l-ar putea avea alimentaţia; studii anterioare arătaseră că un consum ridicat de ciocolată, biscuiţi, prăjituri şi băuturi dulci acidulate, de carne roşie şi mezeluri sporeşte şansele de apariţie a acestui cancer. Sedentarismul şi obezitatea ar putea contribui, de asemenea, la creşterea riscului.
Principalele simptome ale bolii sunt durerile abdominale, apariţia sângelui în scaun şi modificări de tranzit intestinal (de exemplu, scaune mai frecvente şi moi).
În SUA, în cazul persoanelor de peste 50 de ani, se practică screening-ul pentru acest cancer (investigarea unui număr mare de persoane din grupa de vârstă respectivă, chiar dacă nu prezintă simptome). În schimb, nu se practică screening-ul pentru persoane sub 50 de ani, ceea ce înseamnă că, la acestea, cancerul de colon, dacă apare, este diagnosticat mai târziu.
Descoperirea că acest cancer a început să apară mai des la tineri este foarte îngrijorătoare, spun autorii studiului, şi face necesară găsirea unor metode mai simple şi mai eficiente de diagnostic, precum şi a unor strategii de prevenire a acestei creşteri a incidenţei.
Surse: Mail Online, Medical News Today